Welke kosten zijn voor de koper en welke voor de verkoper?

Als je een woning wilt verkopen, zullen er kosten worden gemaakt. Sommige kosten worden door de verkoper betaald, maar er zijn ook kosten die de koper moet betalen. Denk hierbij aan de zogenaamde kosten koper. In dit artikel leggen wij uit wie wat betaalt als je een woning verkoopt.

De term “kosten koper” zegt eigenlijk al veel. Er zijn bepaalde kosten die de koper op zich zal nemen als hij een woning “kosten koper” koopt. Als een woning “kosten koper” wordt gekocht, betaalt de koper de overdrachtsbelasting en kosten aan de notaris voor de eigendomsakte. Deze moet ook in het kadaster worden ingeschreven. De kosten voor de inschrijving worden ook door de koper betaald. Daarnaast kunnen er kosten worden gemaakt door de koper aan een aankoopmakelaar, het opstellen van een bouwkundig rapport en eventuele taxatie.

Als je een woning wilt verkopen, zal je zelf uiteraard ook kosten maken. Vaak zijn dit de kosten voor het maken van media (foto’s en video’s) en de courtage van de makelaar die je woning verkoopt. Ook zijn de kosten voor een (nieuw) energielabel en de kosten die je maakt voor het ‘doorhalen’ van je huidige hypotheek, ook wel royeren genoemd, voor jouw rekening als verkoper.

Ten slotte kunnen er kosten nodig zijn voor het verkoop klaar maken van je woning. Een muurtje verven bijvoorbeeld of even die laatste plinten plaatsen voor de beste presentatie van je huis. Uiteraard ga je dan weer investeren in de woning die je wilt verkopen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar een paar kleine aanpassingen kunnen uiteindelijk een groot verschil maken. Jouw makelaar zal je tips geven om je woning zo goed mogelijk te kunnen verkopen.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling