Wie kiest de notaris voor de overdracht van de woning?

Of je nou een huis koopt of juist verkoopt: het eigendom staat vermeld in de openbare registers en om de woning over te schrijven naar een andere eigenaar moet de notaris ingeschakeld worden. Dit is wettelijk zo bepaald en de notaris is altijd deskundig, onafhankelijk en onpartijdig. De meeste huizen worden ‘kosten koper’ verkocht. Dit betekent dat de kosten voor de overdracht van de woning, dit zijn notariskosten, overdrachtsbelasting en kadasterkosten, door de koper betaald worden.

Maar wie kiest dan de notaris? Wanneer een woning ‘kosten koper’ verkocht wordt, betaalt de koper dus de notaris. In dat geval mag de koper doorgaans ook kiezen welke notaris de overdracht dan gaat verzorgen. Let wel op: in sommige gevallen vereist een verkoper een bepaalde notaris. Als dat zo is, vraag dan op voorhand wel de kosten van deze notaris op zodat je niet voor extra kosten komt te staan.

Het gebeurt ook dat een woning ‘vrij op naam’ verkocht wordt. Dan betaalt de verkoper alle kosten en mag de verkoper dus de notaris bepalen. Dit komt meestal voor bij nieuwbouwwoningen of renovatieprojecten.

Ook hier is een kleine waarschuwing op zijn plaats. Omdat de verkoper de notaris kiest, is het ook gebruikelijk om de hypotheekakte door dezelfde notaris op te laten stellen. Vraag in dat geval vooraf op welke kosten de notaris rekent voor de hypotheekakte.

 

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling