Wie betaalt de overdrachtsbelasting?

In dit artikel zullen wij je uitleggen wie de overdrachtsbelasting betaalt bij de aankoop van een woning. Je kunt een woning vrij op naam kopen of kosten koper. Hieronder wordt duidelijk wie de overdrachtsbelasting betaalt bij deze twee vormen. Maar misschien hoef je wel helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen! Lees snel verder.

Overdrachtsbelasting kosten koper
Als een bestaande woning in eigendom wordt overgedragen, is de notaris verplicht om over de koopsom overdrachtsbelasting in rekening te brengen en dit af te dragen aan de belastingdienst. Er gelden momenteel twee tarieven voor de overdrachtsbelasting:

  • 2% Dit tarief geldt voor woningen die verkocht worden om vervolgens door de koper zelf permanent bewoond te worden.
    • 10,4% Dit tarief geldt voor alle andere onroerende zaken. Deze overdrachtsbelasting wordt door de koper betaald. De naam kosten koper zegt het eigenlijk al. Let op: dit tarief geldt dus ook voor een losse garage die niet grenst aan jouw woonhuis, of vlak daarbij is gelegen, zoals bijvoorbeeld een garage op een pleintje.

Overdrachtsbelasting vrij op naam
Bij de prijs van een woning zie je ook wel eens de term ‘Vrij op Naam’ of ‘v.o.n.’ staan. Dit betekent dat de ‘kosten koper’, dus de overdrachtsbelasting, notariskosten voor de overdracht (!) en de kadastrale kosten door de VERKOPER betaald worden. Je komt dit het meest tegen bij nieuwbouwwoningen of een renovatieproject. De notariskosten voor de overdracht worden dus door de verkoper betaald, maar de notariskosten voor jouw eventuele hypotheekakte moet je als koper wél zelf betalen, ook bij ‘vrij op naam’!

Vrijstelling
In sommige gevallen is het mogelijk om eenmalig vrijstelling voor de overdrachtsbelasting te krijgen. Dit is mogelijk als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent op het moment van eigendomsoverdracht, je de woning voor eigen bewoning wilt gaan gebruiken en de taxatiewaarde niet hoger is dan € 510.000,- (peildatum 2024). Deze vrijstelling kun je maar één keer aanvragen. Koop je een paar jaar later dus opnieuw een woning en ben je nog steeds onder de 35 jaar maar heb je al een keer vrijstelling gehad, dan kun je daar niet nogmaals gebruik van maken. Dan betaal je het normale tarief van 2%.

Maak je gebruik van de vrijstelling, dan betaal je dus 0% overdrachtsbelasting. Dat scheelt een hoop!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling