Wanneer moet ik de makelaarskosten betalen?

Kies je ervoor om een makelaar in te schakelen, dan moet je deze uiteraard betalen. Maar wanneer betaal je dit precies? En moet je een voorschot of administratiekosten vooraf voldoen? In dit artikel leggen we het precies uit!

De betaling van de makelaarskosten verschilt per soort dienstverlening. Voor aankoop- en verkoopopdrachten is deze gelijk, maar voor een taxatie wijkt het af.

Taxatie

Laat je een gevalideerd taxatierapport opstellen door M2 Makelaars? Dan is deze meestal binnen een paar dagen na de opname van de woning gereed. Zodra de taxatie is afgerond, ontvang je een digitaal rapport. Kort daarna, meestal dezelfde dag of de volgende dag, ontvang je dan ook de factuur voor de kosten van de taxatie. Deze factuur vragen wij je binnen 14 dagen te betalen. Er zijn vooraf geen kosten verschuldigd, alle kosten zoals validatiekosten zijn in het totaalbedrag inbegrepen.

Verkoop en aankoop

Bij de dienstverlening voor aankoop of verkoop van een woning kunnen de kosten uit verschillende onderdelen bestaan. Dit lees je voor verkoop in dit artikel en voor aankoop in dit artikel. In elk geval geldt voor beide vormen van dienstverlening dat je de kosten pas aan het eind van het traject, bij de overdracht van de woning, moeten worden betaald.

Deze kosten maak je ook niet rechtstreeks aan ons over, maar ze worden verrekend via de ‘nota van afrekening’ van de notaris. Op voorhand maken wij een factuur die je uiteraard ook toegezonden krijgt zodat je kunt checken of het correct is. De notaris neemt deze factuur vervolgens mee op zijn eindnota en zal zorgen dat wij betaald worden. Je hebt hier dus geen omkijken naar!

Ook de administratieve kosten bij aankoop of de kosten voor de fotograaf of eventueel het energielabel bij verkoop worden dus achteraf in rekening gebracht. Je hoeft niets voor te schieten!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling