Tips om je woning beter verkoopbaar te maken

Je wilt je woning verkopen, maar je twijfelt of jouw woning in de huidige staat helemaal verkoopklaar is. Als je jezelf dit afvraagt, dan is dit artikel uitermate geschikt voor jou! In dit artikel geven we je handige tips en handvatten, zodat jij jouw woning zo goed mogelijk kunt verkopen.

Soms zijn het maar kleine dingen die je gemakkelijk kunt aanpassen en soms komt er even iets meer werk bij kijken. Onthoud altijd goed dat het voor een goed doel is, namelijk het beste resultaat! (en dus vaak de hoogste verkoopprijs)

Natuurlijk zijn er mensen die voor dit advies jaren hebben geleerd, en uiteraard staat het jou vrij om een interieurarchitect in huis te halen. Maar dit is misschien een beetje overdreven en kostbaar als je een woning wilt verkopen. Kleine aanpassingen kunnen soms een groot verschil maken. Net even de bank anders plaatsen, zodat de ruimte groter lijkt of even dat kleedje weghalen of juist neerleggen om eenheid te creëren, zijn zomaar een paar voorbeelden die een groot verschil kunnen maken. Denk daarnaast ook aan een bloemetje op tafel. Dit geeft een woning een vrolijke en gezellige uitstraling.

Het volgende klinkt misschien wat streng, maar helpt jou wel naar een zo goed mogelijk resultaat. Ruim de woning netjes op. Natuurlijk leef je in een woning en mag je dat ook wel zien, maar berg losliggende zaken zoals speelgoed, tijdschriften, kattenbak en hondenmand even op voor een rustig interieur. Dit geldt ook voor de keuken. Een strak en leeg aanrecht creëert rust en ruimte, dus zet de messenset even in de trapkast en zet losse glazen en kopjes in een kastje. Een koffiezetter is prima, maar als je ook een melkopschuimer, Soda Stream, broodrooster en keukenmachine op je aanrecht hebt staan, is het beter deze voorlopig even op zolder te zetten.

Naast deze kleine zaken zijn er ook zaken die wat meer tijd of werk vergen. Of zaken die je niet zelf kúnt realiseren. Bijvoorbeeld een nieuw energielabel. ‘Kan dit mij helpen mijn woning beter te verkopen?’, hoor ik je nu denken. Jazeker! Als je nog een oud energielabel hebt en je later energiebesparende maatregelen hebt getroffen, dan spreekt het voor zich dat een hoger nieuw energielabel meer zal aanspreken dan een laag energielabel. Daarnaast kan de koper ook een hogere hypotheek krijgen. Hoe hoger het energielabel, hoe meer je kunt lenen. Dus heb je nu een laag energielabel en denk je dat dit nu hoger uit zal komen, bekijk dan wat de mogelijkheden zijn. Hierdoor kunnen potentiële kopers een hoger bod uitbrengen omdat ze meer kunnen lenen door jouw nieuwe hogere energielabel.

Ook kan het goed om een muur of kamer te schilderen. Een neutrale kleur is over het algemeen het meest geaccepteerd. Een bonte verzameling van kleuren kan heel leuk zijn, maar is niet voor iedereen weggelegd. Wit maakt een ruimte optisch groter. Dus zeker in kleine ruimtes waar veel donkere kleuren zijn gebruikt, kan het goed zijn om alles wit te schilderen, zodat de ruimte groter oogt.

Ook buitenshuis zijn er punten die je woning beter verkoopbaar kunnen maken. Denk hierbij aan het schilderwerk van de kozijnen en schuttingen, onkruid tussen de tegels verwijderen, groene aanslag van de tegels afspuiten en het gras maaien natuurlijk. Als alles er strak bij staat, straalt dit vertrouwen uit naar potentiële kopers en geeft dit te kennen dat de woning goed onderhouden wordt.

Wil je nog meer tips? Kijk dan ook even naar onze artikelen ‘Hoe presenteer ik de woning‘ en ‘Moet ik mijn woning verbeteren voor de verkoop‘.

Heb je vragen of weet je niet precies hoe je iets moet aanpakken? Bel dan gerust even naar M2 Makelaars. Wij helpen je graag verder!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling