Wat is een mandeligheid?

Als je een huis koopt, is het mogelijk dat je naast het perceel waar de woning op staat ook een onverdeeld deel van een ander perceel erbij koopt. Dit gaat dan meestal om een achterpad of bijvoorbeeld een garageplein. Dit heet een mandeligheid.

‘Mandeligheid’ is eigenlijk een hele oude term. Het betekent dat elke ‘man’ een ‘deel’ van het eigendom heeft. Doorgaans is een mandelig perceel een stuk grond dat een ‘algemeen nut’ heeft en bij woningen gaat het dan meestal om een achterpad of een pleintje bij bijvoorbeeld garages.

 

De mandeligheid is altijd gekoppeld aan een andere onroerende zaak zoals een woning of een garage. De woning kan nooit zonder het mandelige eigendom worden overgedragen aan een andere eigenaar. Het recht blijft dus altijd gekoppeld aan de eigendom van een andere onroerende zaak. De notaris heeft de verplichting bij elke overdracht te onderzoeken of er een mandeligheid gekoppeld is aan de onroerende zaak en het aandeel in de mandeligheid tegelijk met de woning over te dragen aan de nieuwe eigenaar.

 

In een ‘akte van mandeligheid’ kun je teruglezen wat er allemaal is afgesproken over het gebruik en het onderhoud van het terrein. Zo kunnen er afspraken zijn gemaakt of je te voet, met de fiets of bijvoorbeeld met een draaiende motor op een brommer van het terrein gebruik mag maken.

De eigenaren die allemaal betrokken zijn bij het perceel is in het kadaster eenvoudig op te vragen. Je kunt dus vrij eenvoudig een lijst krijgen met alle eigenaren, zodat je eventueel afspraken over onderhoud of reparatie kunt maken.

 

Als mede-eigenaar van een mandelig perceel ben je altijd eigenaar van een ‘onverdeeld aandeel’. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld voor 1/16e eigenaar bent van het perceel, maar je niet aan kunt geven waar jouw deel ligt. Je bent voor 1/16e eigenaar van het totale perceel namelijk.

 

Of er sprake is van een mandeligheid kun je eenvoudig terugvinden in het eigendomsbewijs van bijvoorbeeld de woning die gebruik maakt van het pad. Ook kun je via het kadaster het eigendom van het perceel opvragen en zie je gelijk of het een mandeligheid betreft.

 

Omdat het een gezamenlijk eigendom betreft is het altijd een privéterrein. Je hebt dus het recht om mensen te weren van het terrein. Voetballende kinderen op een garageplein mag je dus wegsturen als het een mandelig perceel betreft. Ook zou je bijvoorbeeld af kunnen spreken met alle eigenaren om een achterpad van een hek te voorzien en deze af te sluiten voor anderen dan de eigenaren.

 

Soms is het nadeel dat het onderhoud bij alle eigenaren gezamenlijk ligt. Je moet dus van iedereen toestemming hebben en regelen dat iedereen meebetaald. Zeker bij een garagepleintje, waar eigenaren soms uit verschillende delen van de omgeving vandaan komen, wil dat nog wel eens lastig zijn.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling