Welke tarieven overdrachtsbelasting zijn er?

Wanneer je een bestaande woning of garagebox koopt, is er overdrachtsbelasting verschuldigd. De notaris heeft de taak te onderzoeken welk tarief er in rekening moet worden gebracht en brengt dit via de ‘nota van afrekening’ bij jou in rekening. Na de overdracht zorgt de notaris er voor dat de overdrachtsbelasting bij de fiscus terecht komt. Maar welke tarieven zijn er eigenlijk voor de overdrachtsbelasting?

Als een bestaande woning in eigendom wordt overgedragen, is de notaris verplicht om over de koopsom overdrachtsbelasting in rekening te brengen en dit af te dragen aan de belastingdienst. Er gelden momenteel twee tarieven voor de overdrachtsbelasting:

  • 2% Dit tarief geldt voor woningen die verkocht worden om vervolgens door de koper zelf permanent bewoond te worden.
  • 10,4% Dit tarief geldt voor alle andere onroerende zaken.

Voorbeelden:

Wanneer je een woning koopt als vakantiewoning of wanneer je deze koopt om te gaan verhuren, dan is de woning dus niet voor eigen permanente bewoning bedoeld en betaal je dus 10,4% overdrachtsbelasting. Dit geldt ook als je een losse garagebox koopt, bijvoorbeeld ergens op een pleintje. Zodra deze garage niet vlakbij jouw woning is gelegen, hij moet eigenlijk aan jouw perceel grenzen, betaal je ook hiervoor 10,4% overdrachtsbelasting. En ook over alle overige onroerende zaken zoals kantoorpanden en winkelpanden is 10,4% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

In sommige gevallen is het mogelijk om eenmalig vrijstelling van de overdrachtsbelasting te krijgen. Dit is mogelijk als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent op het moment van eigendomsoverdracht, je de woning voor eigen bewoning wilt gaan gebruiken en de taxatiewaarde niet hoger is dan € 510.000,-. Deze vrijstelling kun je maar één keer aanvragen. Koop je een paar jaar later dus opnieuw een woning en ben je nog steeds onder de 35 jaar maar heb je al een keer vrijstelling gehad, dan kun je daar niet nogmaals gebruik van maken. Dan betaal je het normale tarief van 2%.

Maak je gebruik van de vrijstelling, dan betaal je dus 0% overdrachtsbelasting. Dat scheelt een hoop!

Ben je nu samen en voldoet een van jullie wel aan de leeftijdsgrens, maar de ander niet. Dan geldt voor degene die wél voldoet de vrijstelling, en voor de ander niet. In de praktijk betekent het dat je dan 1% overdrachtsbelasting betaalt (wanneer het eigendom 50% – 50% verdeeld is uiteraard).

* Let op: alle percentages en bedragen zijn gebaseerd op het jaar 2024

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling