Wat moet je zelf nog doen bij verkoop van je woning?

Bij de verkoop van een woning komt heel veel kijken en je makelaar is er om je te begeleiden bij elke stap. Maar er zijn ook een aantal zaken die je zelf moet oppakken. Dit is natuurlijk niet voor niets. Je woning krijgt zo de beste en meest uitgebreide presentatie en potentiële kopers zijn van alles op de hoogte. In dit artikel geven wij aan wat voor zaken je zelf moet regelen als je je woning wilt verkopen.

Als jij je woning gaat verkopen heeft de makelaar alle informatie van je woning nodig om potentiële kopers goed te kunnen informeren. Veel van deze informatie komt terug in de zogenaamde ‘vragenlijst’ en de ‘lijst van zaken’.

De vragenlijst.

Dit is een lijst, opgesteld door de NVM op basis van een uitgebreide inventarisatie, met vragen over je woning. In deze lijst komt vrijwel alles aan bod. Heb je isolatie aangebracht? Hoe oud is de cv-ketel? Heb je weleens een lekkage gehad? Wie kan dit soort vragen nu het beste beantwoorden? Juist, dat ben jij natuurlijk! Dit geldt ook voor de zogenaamde lijst van zaken.

Lijst van zaken.

De lijst van zaken is een lijst die duidelijkheid geeft over de roerende zaken bij jouw woning. Je kan in deze lijst aangeven welke spullen er achterblijven (en dus bij de koopprijs zijn inbegrepen) in of rond de woning, wat er mee gaat, maar ook wat je ter overname wilt aanbieden. Spullen ter overname worden altijd na het sluiten van de koopovereenkomst onderling tussen koper en verkoper afgehandeld. Let op: zet je iets ‘ter overname’ op de lijst van zaken en de koper wilt het niet overnemen, dan zul je deze zaken uiteraard ook moeten verwijderen! Soms is het handiger om spullen gewoon bij je woning achter te laten, dan hoef je het ook niet te verwijderen.

De lijst van zaken is heel handig omdat de koper zo precies weet wat hij aan zal treffen als de woning overgedragen wordt en hier geen misverstanden over kunnen ontstaan. Deze lijst wordt overigens ook aan de koopakte toegevoegd en ondertekend door koper en verkoper.

Overige

Naast deze zaken zijn er nog een aantal zaken die je zelf zal moeten oppakken. Zo hebben we verschillende documenten van je nodig. Deze zijn gemakkelijk te uploaden in jouw online omgeving.  Je krijgt een duidelijk overzicht wat we van je verwachten, zodat je alles kunt opzoek en aanleveren.

Bezichtigingen

Het is het beste wanneer je als verkoper niet aanwezig bent tijdens bezichtigingen met geïnteresseerden. Je zal dan dus even de woning moeten verlaten. De woning schoonmaken en eventueel opruimen voor een bezichtiging, zorgen dat de tuin er netjes bij ligt en zorgen dat de woning leeg wordt opgeleverd nadat hij verkocht is horen natuurlijk ook bij de werkzaamheden die je zelf zult moeten uitvoeren. Hierbij kunnen wij overigens ook ons steentje bijdragen. Wij hebben namelijk 3 verhuiswagens die je gratis mag lenen. Handig toch?!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling