Moet ik thuis zijn voor een bezichtiging?

Wanneer je je huis gaat verkopen zullen geïnteresseerde klanten natuurlijk eerst je huis moeten zien. De makelaar leidt de mensen rond door het huis en vertelt alles over het huis. Dit noemen we een ‘bezichtiging’. Veel verkopers weten niet wat het beste is: wel of niet zelf thuis zijn tijdens de bezichtiging?

Wanneer je als verkoper zelf thuis bent tijdens de bezichtiging, kun je natuurlijk even kennis maken met de bezoekers. Dat klinkt positief en met een kennismaking is natuurlijk ook niets mis. Het kan voor de bezoekers alleen wel ongemakkelijk zijn. Zij stappen namelijk binnen in een huis waar ze nog nooit zijn geweest, wat ook nog eens vol staat met spullen van een ander. We horen vaak dat klanten het toch een flinke inbreuk op de privacy van de verkoper vinden. Het is daarom best moeilijk om ontspannen en rustig door een huis te lopen om te kijken of je er zelf zou willen wonen. Als dan ook nog eens de huidige eigenaar thuis blijkt te zijn, wordt het vaak nóg moeilijker. Het gevolg is dat de klanten niet goed kijken, maar veel te vluchtig omdat ze snel weg willen zijn uit de ‘ongemakkelijke’ situatie. Eenmaal terug thuis realiseren ze zich dat ze niet alles goed hebben bekeken en zien ze af van volgende stappen.

Een ander nadeel is dat de klant door de aanwezigheid van de eigenaar niet duidelijk aangeeft wat hij werkelijk van het huis vindt. Misschien vindt hij de keuken eigenlijk niet mooi, maar geeft dat niet aan om de verkoper niet tegen het hoofd te stoten.

Maar wij als makelaar horen juist heel graag wat de klant écht van het huis vindt. Pas dan kunnen we de klant helpen met oplossingen; zoals de mogelijkheden en/of kosten om datgene wat ze niet aanspreekt aan te laten passen naar hun eigen woonwensen. Het mag duidelijk zijn: het is beter als je niet thuis bent tijdens de bezichtiging.

Praktisch

Voor jezelf is dit natuurlijk ook een stuk praktischer. Je hoeft niet te wachten tot de makelaar en de klanten er zijn, je kunt ’s ochtends bijvoorbeeld gewoon naar je werk gaan. De makelaar is altijd op tijd en meestal zelfs iets vroeger om alvast de lichten aan te doen en deuren te openen, zodat hij zich helemaal kan focussen op de klanten die komen kijken.

Na de bezichtiging sluit de makelaar alles weer precies af zoals hij het heeft aangetroffen. We houden ook rekening met huisdieren. Als een kat bijvoorbeeld niet naar buiten of naar boven mag, zorgen we daar voor.

Feedback

Na de bezichtiging wil je natuurlijk graag weten hoe deze bezichtiging gegaan is. De makelaar zorgt na afloop altijd voor een verslag hoe de bezichtiging is verlopen. Bij M2 Makelaars filmen we na de bezichtiging onszelf en maken we een korte video waarin we uitleggen hoe de bezichtiging is verlopen, welke soort mensen er gekeken hebben en wat ze van het huis vonden. Deze video plaatsen we direct na de bezichtiging in de Whatsapp groep van de woning, zodat alle deelnemers aan de groepsapp kunnen zien hoe de bezichtiging gegaan is.

Omdat je niet thuis bent voor de bezichtiging kun je een sleutel afgeven aan de makelaar. Deze wordt altijd van een nummer voorzien zodat er geen koppeling is tussen de woning en de sleutel(hanger). De makelaar zal alleen de woning binnengaan na toestemming door jou als eigenaar, er komt nooit iemand onaangekondigd in het huis!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling