Wie maakt de koopakte?

Heb je een bod gedaan en is jouw bod geaccepteerd? Dan moeten alle afspraken worden vastgelegd in een koopakte. Pas als deze koopakte getekend is door alle partijen, is er sprake van een wettelijke koopovereenkomst. Maar wie maakt de koopakte? De verkoopmakelaar of de aankoopmakelaar?

Wie maakt de koopakte?

Wanneer een woning verkocht wordt door middel van een verkoopmakelaar, is dat degene die de koopakte zal opmaken. Kies jij voor de hulp van een aankoopmakelaar, dan zal jouw makelaar samen met jou de koopakte die de verkoopmakelaar heeft opgemaakt, toelichten en bespreken.

 

Jouw aankoopmakelaar beantwoordt al jouw vragen over de koopakte en geeft uitleg over alle artikelen, zodat je zeker weet waar je voor tekent in het contract.

 

Maar stel nu dat je een woning koopt van een particulier? Via-via heb je een woning gevonden en samen met jouw aankoopmakelaar heb je de woning bezichtigd en aangekocht. Wie maakt nu de koopakte? De particuliere verkoper heeft doorgaans niet de kennis en mogelijkheden om een juridisch correct contract op te stellen.

Er zijn dan een paar opties. De meest gebruikte zijn dat de verkoper een notaris of andere makelaar vraagt de koopakte op te stellen. Hoewel M2 Makelaars een full-service makelaar is, kunnen klanten wel bij ons terecht voor alleen het opstellen van een koopakte.

Het is ook mogelijk dat wij als aankoopmakelaar de koopakte opstellen. Als de verkoper hier geen bezwaar tegen heeft, doen we dat graag. We vragen dan alle benodigde gegevens op en zullen een contract opstellen wat vervolgens getekend kan worden door koper en verkoper.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling