Wat houdt het vak makelen in?

Mogen wij stellen dat wij de Cupido voor woningen zijn? Wij denken van wel. Als makelaar probeer je namelijk een match te vinden tussen de woning en mens. Dit kan zijn in de begeleiding bij een aankoop, maar ook bij het verkopen van een woning.
In dit artikel gaan we dieper in op het vak makelen. Wat doet de makelaar? Hoe ziet een dag van een makelaar eruit? Nou, we kunnen alvast verklappen zodat het een zeer veelzijdig vak is. Maar daar lees je alles over in onderstaand artikel!

Begeleiding bij aankoop, begeleiding bij verkoop en het waarderen, ofwel taxeren, zijn zomaar een paar zaken waar je veel mee bezig bent in het vak makelen. Je bent als makelaar bezig met mensen en meestal met één van de belangrijkste beslissingen in hun leven: het kopen of verkopen van een woning. Wat is er nou mooier dan dat je daar onderdeel van uit mag maken en je mag adviseren bij het nemen van beslissingen? Mensenwerk dus, waar soms veel emoties bij komen kijken. Als makelaar moet jij daarin altijd objectief blijven, en de voeten op de grond houden, zodat je goed kan adviseren en goede resultaten kan boeken.

Maar laten we beginnen bij het begin, koffie dus! Of toch niet? Want de telefoon is alweer gegaan of er staan alweer een aantal whatsappberichten te wachten op antwoord. Je bent als makelaar veel aan het communiceren met je klanten. Soms moet dat tussen werkzaamheden door of pakt een collega het op.

Stel: je hebt een zogenaamde kijkdag bij een woning die je verkoopt. Kandidaten komen dan achter elkaar kijken. Heel leuk, want je hebt contact met veel mensen met verschillende verhalen en de dag vliegt voorbij. Het andere werk gaat echter dan ook gewoon door. Dit kan doordat wij een directe communicatielijn hebben met de collega’s op kantoor die vervolgens ook weer veel contact hebben met onze klanten. Zoals gezegd: communicatie is een groot onderdeel van het vak makelen.

De agenda van een makelaar is eigenlijk altijd wel gevuld met afspraken en zaken die daaromheen geregeld moeten worden. Om 9:00 uur heb je bijvoorbeeld je eerste afspraak staan met een opdrachtgever die graag een huis wilt kopen en je loopt mee met zijn bezichtiging. Om 10:30 uur staat er een zogenaamd verkoopadvies ingepland met iemand die zijn woning wilt verkopen. Daarna even eten tussendoor. Om 13:00 uur heb je een kijkdag tot 16:00 uur en om 16:30 uur ga je naar je laatste afspraak, een woning moet getaxeerd worden. Tussendoor heb je contact gehad met verschillende klanten en ook nog een verkoopbord geplaats bij een woning. Zomaar een typische dag van een makelaar!

Dit is natuurlijk een omschrijving in grote lijnen. Er komt nog zoveel meer bij kijken!

Eén van de leuke dingen uit ons vak is het begeleiden bij het verkopen van iemands woning. Hoe gaat dit precies in zijn werk en welke rol heeft de makelaar hierin? Hierover hebben wij een apart artikel geschreven hier in ons kenniscentrum. In het artikel leggen we van A tot Z uit wat er bij de verkoop komt kijken.

Wil je nog meer informatie? We hebben zelfs een e-book geschreven waar écht alles in beschreven staat. Natuurlijk mailen wij jou deze graag toe. (van deze laatste regel een maillink maken)

Tijdens het gehele verkoopproces is jouw makelaar een belangrijke spil en sparringpartner. Je kan altijd bij onze makelaars terecht met vragen of om advies in te winnen. Daar zijn we immers voor en dat vinden we leuk!

Wat komt er kijken als je een woning wilt aankopen en wat is de rol van de makelaar in dit proces? Ook hierover hebben we een uitgebreid artikel geschreven en ook hiervan is een zeer uitgebreid e-book beschikbaar wat we je graag toemailen!

Als je een woning hebt gekocht en je hebt een hypotheek nodig, dan wordt er vaak gevraagd om de woning te laten taxeren. De geldverstrekker wil dan een onafhankelijke waardebepaling. Het makelaarskantoor waar jij de woning koopt, mag je hier helaas niet bij helpen omdat het volledig onafhankelijk moet zijn. De waarde die een taxateur in het taxatierapport omschrijft kan doorslaggevend zijn voor het verkrijgen van een hypotheek. Er hangt dus best veel af van een dergelijk taxatierapport. Dit is dan ook een uitgebreid rapport waar alles over de woning aan bod komt.  Lees hier alles over taxaties.

Best wel wat leesvoer, toch? Dat komt doordat het vak makelen een vak is waar heel veel bij komt kijken waar je als particulier misschien niet direct bij stilstaat. Dat begrijpen wij en daarom hebben we middels dit artikel een kleine inzage willen geven in het vak makelen.

Als je na het lezen vragen hebt, bel ons dan gerust even of stap eens binnen bij ons kantoor aan de Paul Krugerstraat 9 te Vlissingen. Wij vertellen je graag meer over ons mooie vak en de mogelijkheden voor jou!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling