Hoe worden de zakelijke lasten zoals gemeentelijke belastingen verrekend?

Als eigenaar van een woning betaal je ‘zakelijke lasten’. Dit zijn belastingen die je als eigenaar betaalt zoals onroerend zaak belasting, rioolrecht en waterschapslasten. Huur je een woning, dan betaal je deze dus niet. De zakelijke lasten worden altijd één keer per jaar berekend en in rekening gebracht door de overheid. Wat gebeurt hier dan mee als je je woning gaat verkopen?

Ten eerste is het belangrijk te weten dat de zakelijke lasten altijd in rekening worden gebracht bij degene die op 1 januari van het jaar eigenaar is van de woning. Er volgt een overzicht van alle zakelijke belastingen vanuit gemeente en waterschap met het totaalbedrag over dat jaar. Je kunt er als woningeigenaar vervolgens voor kiezen om alles in één keer te betalen of elke maand een deel van de kosten te betalen. De meeste mensen kiezen voor de maandelijkse betaling, om zo de kosten over het jaar te verspreiden.

Ga je nu je huis verkopen en laat je de overdracht van het eigendom door de notaris bijvoorbeeld op 1 juli verrichten, dan heb je als eigenaar dus eigenlijk te veel betaald. Je hebt immers de aanslag van dat jaar ontvangen, omdat je op 1 januari de eigenaar was. Maar op 1 juli gaat het eigendom over op iemand anders en zou die nieuwe eigenaar dus eigenlijk de lasten van 1 juli tot en met 31 december van dat jaar moeten betalen.

Een deel van het jaar moet dus altijd verrekend worden en de notaris neemt deze taak op zich. De notaris gaat namelijk precies uitrekenen welk deel van de zakelijke lasten die jij al betaalt hebt, eigenlijk voor rekening van de koper van de woning zouden moeten komen. Dat deel brengt de notaris via zijn ‘nota van afrekening’ in rekening bij de koper en hij vergoed deze via jouw ‘nota van afrekening’ vervolgens aan jou.

Betaal je per maand jouw zakelijke lasten? Dan moet je dus gewoon door blijven betalen, ook als de overdracht van jouw woning al plaats heeft gevonden. Je hebt immers via de notaris het deel wat de koper zou moeten betalen, al ontvangen.

Op 1 januari van het volgende jaar zal de nieuwe aanslag automatisch naar de nieuwe eigenaar gezonden worden.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling