Hoe vergelijk ik verschillende makelaars?

Sommige mensen kiezen er voor om verschillende makelaars uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Een logische keuze, het is natuurlijk niet niks om een makelaar in te schakelen. Je geeft de makelaar toegang tot je woning en laat hem bemiddelen bij misschien wel jouw kostbaarste bezit in financiële zin. Maar hoe vergelijk je nu verschillende makelaars?

Elke makelaar die bij jou over de vloer komt zal ongetwijfeld een prachtig verhaal hebben over het bedrijf en de dienstverlening die ze verzorgen. Maar als jij wilt weten wat het verschil tussen verschillende makelaars is, hoe kom je daar dan achter? We hebben een aantal hoofdpunten op een rij gezet. Hiermee kun je zelf bepalen welke voor jou belangrijk zijn en in hoeverre de makelaar die jij hebt gesproken hier aan voldoet.

Ook handig, onderaan het artikel kun je een factsheet downloaden waarin je kunt lezen hoe M2 Makelaars op elk punt scoort.

Ervaring

Misschien wel belangrijker dan diploma’s en certificering is de ervaring die een makelaar heeft. Hoewel een goede opleiding natuurlijk erg belangrijk is, leer je als makelaar het vak toch echt in de praktijk. Soms met vallen en opstaan en vraag het eerlijk aan elke makelaar: we leren nog elke dag bij. Want ook bij ons verandert regelgeving regelmatig en is de verwachting van consumenten ook in de loop der jaren behoorlijk aangepast. Een makelaar met ervaring kan hierdoor een stapje voor lopen op makelaars met minder ervaring.
Hoe weet je of een makelaar(skantoor) ervaring heeft? Meestal is hier op de website van de makelaar, doorgaans op de ‘Over ons’ pagina, wel iets terug te vinden. En je kunt het ook gewoon vragen aan de makelaar natuurlijk!

Branchevereniging

In Nederland heb je drie brancheverenigingen voor de makelaardij: de NVM, VBO en VastgoedPro. De NVM is veruit de grootste, gevolgd door VBO en VastgoedPro. Een belangrijk verschil voor jou als verkoper is misschien wel dat het voor leden van de NVM en VastgoedPro niet is toegestaan zelf in onroerend goed te handelen. Dus een woning kopen om deze vervolgens – al dan niet na opknapwerkzaamheden – weer met winst door te verkopen is voor een lid van de VBO wel toegestaan, maar voor leden van de andere brancheverenigingen niet. Waarom is dit belangrijk? Nou, als jouw makelaar in de wijk waar je woont jouw woning in bemiddeling heeft, maar daarnaast ook probeert zijn eigen woning met winst te verkopen, waar zou dan de meeste aandacht naar uit gaan….? Belangenverstrengeling ligt dan op de loer.

Laten we duidelijk zijn: niet elke VBO makelaar is een actieve vastgoedhandelaar. Het meerendeel doet dat niet. Maar bij een makelaar van de andere branchevereniging heb je in elk geval zekerheid dat een dergelijke belangenverstrengeling er niet kan zijn.

Mag een NVM makelaar dan geen ander vastgoed dan zijn eigen woning hebben? Zeker wel. Bijvoorbeeld als een pensioenvoorziening. Maar als een NVM makelaar zo’n woning in zijn bezit heeft, moet hij deze minimaal 5 jaar in eigendom houden voor hij hem weer mag verkopen. Zo wordt actieve handel in woningen voorkomen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer verschillen tussen de brancheverenigingen. Zo is de NVM de enige van de drie die het predicaat ‘Koninklijk’ mag voeren. Deze grootste vereniging biedt ook de meeste tools voor de leden en heeft met afstand de grootste database met woningmarktinformatie waardoor een NVM makelaar toegang heeft tot alle informatie van woningtransactie en verhuisbewegingen.

Kijk voor meer informatie op de websites van de NVM, VBO en VastgoedPro.

 

Reviews/beoordelingen

Een hele goede manier om de beoordelingen van eerdere klanten van makelaars te kennen is door het lezen van reviews. In grote lijnen komt het hier op neer:

Je kunt via Funda de meeste reviews vinden, maar alleen klanten waar de makelaar een succesvol aan- of verkooptraject voor heeft afgerond, krijgt een uitnodiging om een review te schrijven. Hele kritische reviews zul je hier dus doorgaans niet aantreffen en bijna elke makelaar scoort gemiddeld boven de 9. Goed om te bekijken: je ziet bij de reviews van een makelaar hoeveel procent van alle klanten een uitnodiging hebben ontvangen om een review te schrijven. Is dit percentage laag, dan zou het kunnen zijn dat de makelaar alleen zijn beste en meest tevreden klanten vraagt een review te schrijven… Ook zie je op hoeveel reviews het cijfer is gebaseerd. Dat zijn het aantal reviews van de laatste 12 maanden.

Een beter alternatief om te kijken zijn Google reviews. Deze kan immers iedereen schrijven, ook als je alleen een bezichtiging hebt gehad of wanneer iemand een beoordeling heeft geschreven naar aanleiding van een adviesgesprek met een makelaar. Zoek op google eenvoudig op de naam van het makelaarskantoor en de reviews verschijnen vanzelf.

Als laatste is er nog de website ‘Wie is de beste makelaar?’ Een relatief onbekend platform waar sommige makelaars wel actief mee werken. Dit is een commerciële partij die voornamelijk uit is op het genereren van leads (tegen betaling) voor makelaars. Je kunt hier zonder uitnodiging een review over een makelaar achterlaten, maar omdat het relatief onbekend is, zal dit niet zo snel gebeuren. De meeste reviews zijn dus ook hier op basis van een uitnodiging en we moeten er dan toch van uit gaan dat een makelaar alleen tevreden klanten zal uitnodigen om een review te schrijven.

Over het algemeen is de tip: lees bij alle reviews vooral even de verhalen die klanten hebben achtergelaten. Zeker bij Funda zeggen de cijfers niet zo veel (iedereen scoort hoog), maar de motivatie van de klant geeft vaak wel een goed beeld van de dienstverlening van de makelaar.

 

Kwaliteiten/opleiding makelaar

Ook over dit onderwerp hebben wij een apart artikel geschreven, maar een korte samenvatting is als volgt: in Nederland mag iedereen zich makelaar noemen, de beschermde titel is in 2001 afgeschaft. Als klant weet je dus nooit of je met een échte (gediplomeerde, vakbekwame) makelaar te maken hebt of met de snelle man/vrouw om de hoek die in zijn avonduren ook wat huizen verkoopt.

Hoewel opleiding en certificering geen garantie voor succes is, zegt het wel iets over de capaciteit van de persoon in kwestie. Voor de makelaardij geldt dat dit zeer eenvoudig online te raadplegen is. Makelaars en andere vastgoedprofessionals staan namelijk geregistreerd in een Vastgoedregister. Je vindt dit register op www.vastgoedcert.nl.  Bovenaan de pagina vind je een opvallende blauwe knop met ‘Zoek een erkend makelaar’. Typ de naam van de persoon en er wordt getoond in welke registers de makelaar is ingeschreven. Ook kun je zien of de certificering nog geldig is en tot wanneer. Elke makelaar moet zich jaarlijks bijscholen en aan verplichtingen voldoen om zijn/haar certificaat elke 5 jaar te vernieuwen.

Naast makelaar zijn er ook andere certificaten, lees hierover in ons artikel over de certificering van de makelaar.

 

Pakket van dienstverlening

Misschien is het totale pakket van dienstverlening voor je van belang. Want misschien zoek je niet alleen een makelaar die de verkoop van je huis gaat verzorgen, maar ook iemand die je gaat helpen bij de koop van een woning. Het zou ook kunnen dat je het fijn vindt dat naast de koop- of verkoopbegeleiding het kantoor ook jouw hypotheek kan regelen.

Wanneer dit voor jou belangrijk is, kun je via de website van de makelaar meestal een goed beeld krijgen van de diensten die een makelaar biedt en zo beoordelen of deze makelaar bij jouw wensen past.

 

Grootte van het bedrijf

De grootte van een makelaarskantoor kan een belangrijke factor zijn. Over het verschil tussen een groot en klein kantoor hebben wij een apart artikel geschreven. In het kort kan een groter kantoor meestal wat flexibeler zijn met het inplannen van afspraken. Er staan immers meer medewerkers tot je dienst! Aan de andere kant: als je wilt dat altijd één en dezelfde makelaar jouw huis aan klanten laat zien, is een groter kantoor gelijk aan een kleiner kantoor.

Bij een kleiner kantoor heb je vaak contact met één of twee personen. Dat kan prettig zijn. Aan de andere kant: bij een groter kantoor is vaak meer kennis en soms ook creativiteit aanwezig. Meer mensen weten doorgaans meer dan 1 persoon.

Vaak kun je op de website van de makelaar bij de ‘Over ons’ pagina alles terugvinden over de grootte van het kantoor.

 

Sociale bewijskracht

De makelaar zal natuurlijk altijd positief zijn over het eigen kantoor. Maar eigenlijk is het belangrijker wat anderen hiervan vinden. Daar hebben we het hierboven bij ‘reviews’ al over gehad. Omdat deze misschien een gekleurd beeld kunnen geven – omdat veel reviews alleen na uitnodiging door de makelaar worden gegeven – is het soms ook interessant om de Social Media kanalen van de makelaar eens te bekijken. Wanneer je de Facebook pagina en het Instagramprofiel bekijkt, en dan vooral de commentaren van bezoekers bij de berichten leest, krijg je soms een goed beeld van wat anderen van het makelaarskantoor vinden.

 

ESG/MVO

De term MVO kennen velen misschien wel: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Tegenwoordig zie je ook vaak de afkorting ESG langskomen. Dit staat voor Enviromental, Social & Governance. Eigenlijk komt het op hetzelfde neer:

Is voor jou het milieu, de omgeving en de ecologische footprint die jouw transactie zal achterlaten belangrijk? Misschien is het dan goed om de makelaars die jij selecteert te bevragen hoe het bedrijf waar ze voor werken hier mee om gaat. Rijden ze elektrisch? Liggen op het kantoordak zonnepanelen? Gaat de makelaar regelmatig op de fiets naar een afspraak? Worden er nog papieren brochures gebruikt?

Het is belangrijk dat je een makelaar kiest die bij je past, waar je een goed gevoel van krijgt. Misschien is voor jou dit element wel een belangrijk onderdeel voor je keuze.

 

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van een makelaar is natuurlijk erg belangrijk. De bereikbaarheid per auto of fiets is wellicht wat ondergeschikt, maar de telefonische bereikbaarheid of hoe je jouw makelaar te pakken kunt krijgen via mail of whatsapp speelt natuurlijk wel een rol. En misschien nog wel belangrijker: hoe is het kantoor te bereiken? Want de klant die een afspraak wil maken om naar jouw huis te komen kijken, moet natuurlijk snel geholpen worden.

Via de website van de makelaar is vaak best veel informatie te verkrijgen. Je kunt bijvoorbeeld kijken bij de ‘over ons’ pagina die de meeste kantoren hebben. Staan daar bijvoorbeeld de rechtstreekse 06 nummers van de makelaars? Dan zijn die dus goed te bereiken via telefoon én whatsapp. Staat er een mailadres bij? Staat bij elke woning ook wie de contactpersoon is voor meer informatie? Misschien is er wel een reactieformulier die je snel en eenvoudig in kunt vullen.
Staan er geen rechtstreekse nummers van de makelaars? Kijk dan of het kantoor misschien ook buiten kantoortijden of bijvoorbeeld in het weekend bereikbaar is.

 

Werkzaamheden buiten kantooruren

De meeste makelaars werken van ca. 8.30 uur tot ca. 17.30 uur. Soms zijn ze buiten kantoortijden wel bereikbaar op rechtstreekse nummers of is er een service waarbij klanten naar een externe telefoonservice worden doorgeleid.

Er zijn makelaars die ook ’s avonds en in het weekend beschikbaar zijn voor afspraken met klanten, bezichtigingen of soms zelfs een taxatie.

Als jij er waarde aan hecht dat een makelaar ook buiten kantooruren voor je klaar staat, dan is dit een goede overweging om mee te nemen bij je keuze. In de meeste gevallen zul je dit wel rechtstreeks aan een makelaar moeten vragen. Meestal is hier over op de website van een makelaar niet veel te vinden, behalve algemene termen zoals ‘We staan ook buiten kantoortijden voor je klaar!’. Maar wat dat dan precies inhoudt, staat er meestal niet bij.

 

Marktaandeel

Een groot marktaandeel zegt soms iets over een makelaarskantoor. Je moet dit natuurlijk altijd een beetje in verhouding zien tot het werkgebied en grootte van een kantoor. Een dorpsmakelaar zal in de regel minder transacties doen dan een makelaar in een grote stad. En een groot kantoor met meerdere makelaars verkoopt natuurlijk meer woningen dan een klein kantoor. Toch is het marktaandeel wel een goede indicatie, het zegt zeker wel iets over een kantoor in relatie tot de concurrentie.

Is een makelaar bijvoorbeeld marktleider in een nabij gelegen stad, dan zal dat waarschijnlijk wel een goede makelaar zijn. Woon je zelf niet in die stad, maar hoort jouw stad wel tot het werkgebied van de makelaar, dan is die makelaar misschien wel een hele goede keuze. Hij heeft immers al aangetoond marktleider in een vergelijkbare stad te zijn.

Om achter het marktaandeel te komen, heb je de medewerking van de makelaar nodig. Elke NVM makelaar kan met een paar klikken laten zien wat zijn marktaandeel is in jouw regio. Hoewel een NVM Makelaar ook toegang heeft tot de positie van andere kantoren, mag hij jou geen overzicht geven van de andere kantoren in de regio. Dat is niet toegestaan door de NVM. Je zult dus van elke makelaar waar jij uit wilt kiezen het marktaandeel moeten vragen.

 

Gevoel/klik

Ten slotte is er nog een hele goede aanvulling om tot de beste keuze voor een makelaar te komen: gewoon je gevoel volgen! Want als je een bewezen goede makelaar kiest, met goede reviews, gediplomeerde medewerkers en goed bereik op social media, dan moet je bij jezelf nog even ‘voelen’ of het ook klikt met de makelaar. Want deze persoon is toch degene waar je het meest contact mee zult hebben, die met klanten door jouw huis gaat lopen en je gaat adviseren over hele belangrijke stappen in het verkoopproces. Dus daar moet je je wel prettig bij voelen en het vertrouwen hebben dat die persoon zich 100% in gaat zetten om voor jou een zorgeloos en succesvol verkooptraject te verzorgen!

Wil je nu op basis van de bovenstaande punten een vergelijking gaan maken? Dan hebben wij een handige tool voor je! We hebben namelijk een vergelijkingskaart gemaakt die je zelf kunt invullen. We hebben alle punten voor M2 Makelaars al voor je ingevuld. Er is ruimte om nog drie makelaars toe te voegen zodat je voor jezelf een handig document hebt zodat je in één oogopslag kunt zien hoe de makelaars waar jij uit wilt kiezen scoren op elk punt.

Klik hier om deze te downloaden.

Wil je gelijk zien hoe M2 Makelaars het doet op alle punten? Dat hebben we hier onder in een handig overzicht voor je gezet!

Ervaring Gestart in 2005

Eigenaren Martin en Marco sinds 1996 actief in de makelaardij.

Branchevereniging NVM
Reviews * Funda: 9,3 van 10
(101 reviews)
Google: 4,3 van 5
(36 reviews)
Kwaliteiten/opleiding Alle makelaars en adviseurs zijn gecertificeerd.
Dienstverlening Verkoopbegeleiding
Aankoopbegeleiding
Hypotheekadvies
Taxaties van woningen
Grootte van het bedrijf 1 Vestiging
1 Office manager
1 Content manager
3 Makelaars
1 Hypotheekadviseur
Sociale bewijskracht * Facebook: 4.900 volgers
Instagram: 1.325 volgers
ESG/MVO Buitendienst rijdt 100% elektrisch
12 zonnepanelen op kantoordak
Volledig LED verlicht kantoor
Eigen dubbele laadpaal (publiek te gebruiken)
Drie kantoorfietsen voor afspraken in de buurt
Herbruikbare ‘Te Koop’ borden.
Bereikbaarheid – Parkeren bij kantoor gratis

– Telefonisch bereikbaar van 9.00 – 17.30 uur van maandag t/m vrijdag

– Makelaars buiten kantooruren bereikbaar (telefoonnummers en e-mail op website)

– Overflow naar backoffice bij piekdrukte

– 24/7 via eigen Whatsapp groep per object/opdracht bereikbaar

Buiten kantooruren Afspraken ’s avonds en weekend bij uitzondering mogelijk.
Marktaandeel * Vlissingen:
1e positie (marktleider)
Middelburg:
6e positie
Geheel Walcheren:
2e positie
Geheel Zeeland:
2e positie
Gevoel/klik Maak kennis met ons en vul zelf een cijfer in: ___________

* Gegevens verzameld december 2023. Marktaandeel gegevens zijn berekend over alle transacties in 2023 en op basis van transacties door NVM makelaars.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling