Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Als je een huis gaat kopen zijn een deel van de kosten die je maakt fiscaal aftrekbaar. En heb je een woning in eigendom, dan mag je ook kosten aftrekken op je aangifte inkomstenbelasting. Welke kosten dat precies zijn, lees je onder de afbeelding!

Kosten voor het afsluiten van een hypotheek

Ga je – net als bijna alle andere mensen – een hypotheek afsluiten om jouw huis te betalen? Dan moet je rekening houden met de volgende kosten, want deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Je moet de facturen dus goed bewaren, want je mag deze bij je aangifte inkomstenbelasting opgeven als aftrekpost. Het gaat om de kosten die je hebt gemaakt voor het verkrijgen van de hypotheek.

  • Kosten voor de hypotheekadviseur of bank. Voor het verzorgen van jouw hypotheekaanvraag.
  • In bijna alle gevallen is een taxatierapport vereist (lees hier ons artikel over taxaties) als je een hypotheek gaat aanvragen.
  • Nationale Hypotheek Garantie (lees dit artikel voor meer info) beschermt je als je relatie beëindigd, je je baan verliest of je gewoon de maandelijkse lasten niet meer kunt betalen.
  • De kosten die de notaris berekend voor de hypotheekakte. Deze kan je terugvinden in de nota van afrekening die je krijgt van de notaris.

 

Alle kosten die betrekking hebben op jouw hypotheekaanvraag zijn fiscaal aftrekbaar! Je mag deze kosten dus opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting als aftrekpost.

 

Kosten wanneer je een hypotheek hebt afgesloten

Als je een hypothecaire geldlening hebt genomen, betaal je vervolgens rente en aflossing. De rente die je betaalt mag je als aftrekpost opvoeren bij je aangifte inkomstenbelasting.
Dit mag alleen niet in alle gevallen! Dit hangt af van de ingangsdatum van je hypotheek. Is jouw hypotheek gestart na 1 januari 2013 dan mag je alleen de rente in mindering brengen van je inkomstenbelasting voor een periode van 30 jaar als je deze ook in 30 jaar aflost. Dat kan annuïtair of lineair zijn. Kies je er bijvoorbeeld voor om een deel van je hypotheek als aflossingsvrije hypotheek af te lossen, dan is de rente die je over dat deel betaald niet aftrekbaar.

 

Is de ingangsdatum voor 1 januari 2013 dan is de fiscale regel van kracht: je hebt 30 jaar hypotheekrente aftrek. Dan maakt het niet uit of je al dan niet aflost. Dus dan is bijvoorbeeld bij een aflossingsvrije hypotheek vanaf jouw ingangsdatum de hypotheekrente wel 30 jaar aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Verkoop je je huis en sluit je een nieuwe hypotheek af voor opnieuw 30 jaar, dan wordt de jaren aftrek verminderd met het aantal jaren dat je al een hypotheek hebt gehad. Neem je een hogere hypotheek, dan mag de rente over het hogere deel van de lening wél weer 30 jaar afgetrokken worden.

 

Kortom: dit kan best complex worden, afhankelijk van je situatie. Gelukkig kan een deskundige hypotheekadviseur je snel laten zien hoe jouw nieuwe financiële situatie er uit zal zien, mocht je verhuisplannen hebben!

 

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling