Wat is mijn huis waard?

Wat is mijn huis waard? Die vraag krijgen wij bij M2 Makelaars natuurlijk maar al te vaak. En logisch, want de huidige waarde van je woning is vaak ook bepalend voor de mogelijkheden die je hebt om een ander huis te kopen. Maar hoe bepaalt de makelaar nu de waarde van een woning?

De waarde van een woning is van veel factoren afhankelijk. We horen wel eens het grapje: de waarde is afhankelijk van drie factoren: de locatie, de locatie en de locatie. En, we moeten het toegeven, de locatie is natuurlijk wel heel belangrijk, maar zeker niet het enige waar de marktwaarde van je woning van afhangt.

 

Locatie

We zeiden het net al, de locatie is belangrijk. Maar locatie laat zich op verschillende manieren uitleggen. Locatie als geografisch punt in een land is natuurlijk van het grootste belang. Een woning in Amsterdam is nu eenmaal duurder dan exact hetzelfde huis in Vlissingen.

Maar je kunt de locatie ook zien als de ligging in de straat, het uitzicht wat je hebt uit je woonkamer. Maar ook de vrijheid in je tuin. Of de zonligging van de tuin. Allemaal onderdelen van de ‘locatie’, die stuk voor stuk belangrijk zijn voor de waarde van je woning.

 

Perceelgrootte/woninggrootte

Uiteraard is de grootte van zowel het huis als de buitenruimte zoals een tuin of balkon heel erg belangrijk. Hoe groter de woning, hoe hoger de prijs. Hierbij is het wel belangrijk om aan te geven dat de toegevoegde waarde van een vierkante meter wel afneemt naar mate de woning groter wordt. Eenvoudig gezegd: als je een woning van 80 m2 gaat uitbouwen met 10 m2, zal dat een flinke impact hebben op de waarde. De oppervlakte wordt hierdoor namelijk ruim 12% groter!
Plaats je dezelfde uitbouw bij een woning die al 140 m2 groot is, dan neemt de oppervlakte met maar 7% toe en zal de waardestijging dus ook lager zijn.
Hetzelfde geldt voor grote percelen grond. Een extra strook grond van 50 m2 achter een woning die maar 220 m2 grond heeft, vergroot de tuin enorm. Diezelfde strook grond achter een tuin van 1.000 m2 zie je niet eens liggen en zal dus veel minder waarde toevoegen.

 

Omgeving

De omgeving van een huis speelt ook een rol. Dit hoort deels bij het onderdeel ‘locatie’, maar omgeving is natuurlijk breder dan dat. Zijn er ontwikkelingen in de buurt? Komt er nieuwbouw of hoogbouw? Is de grond schoon? Zijn er bedrijven in de buurt die overlast kunnen veroorzaken? Alles wat rondom de woning speelt, heeft invloed op de waarde van het huis.

 

Onderhoud

Ook het onderhoud van de woning heeft invloed op de waarde. Een goed onderhouden huis zal meer kijkers trekken en tot een hogere verkoopprijs leiden dan een minder goed onderhouden huis.

 

Uitvoering

De manier waarop een woning is uitgevoerd is natuurlijk ook belangrijk. Kunststof kozijnen, HR++ glas, betonnen vloeren, vloerverwarming. Al deze zaken en nog veel meer wegen mee in de bepaling van de waarde.

 

Tuin/buitenruimte

De uitvoering van een tuin, balkon of dakterras speelt een rol bij de waarde van een woning. Het is echter zeker niet zo dat een investering in een tuin zich altijd terugverdient. Wanneer je bijvoorbeeld € 10.000,- uitgeeft aan een schitterende vijverpartij, zal dat niet of nauwelijks van invloed zijn op de waarde. Sterker nog, voor sommige heeft het zelfs negatieve waarde, omdat men dit helemaal niet in de tuin wil.

Bouw je daarentegen een fraaie veranda in de tuin, zoals we de laatste jaren veel zien, dan heeft dat wel degelijk invloed op de waarde. Veel mensen willen dit graag en dus zijn ze bereid hier extra voor te betalen.

 

Extra’s

Wanneer een huis extra’s heeft zoals een garage, zonnepanelen, rolluiken, zonwering, screens, haardpartij, ornamenten, zwembad, laadpaal, oprit, carport, domotica, warmtepomp en ga zo maar door, dan heeft dat allemaal invloed op de waarde. Natuurlijk is de staat en uitvoering van zo’n extra toevoeging aan je huis belangrijk.

 

Aankleding

Ten slotte vermelden we nog even de aankleding. Dat klinkt misschien vreemd, want aankleding in de vorm van meubilair, gordijnen, schilderijen, vloerkleden, etc. hoort niet bij het huis en heeft feitelijk dus geen invloed op de waarde. En bij een officiële taxatie wordt daar ook geen rekening mee gehouden. Maar als je je woning gaat verkopen, zal het wel degelijk meewegen in het oordeel van de koper. Ze zeggen niet voor niks dat een klant een ‘klik’ moet hebben en zich ‘goed moet voelen’ in een woning. Dit wordt mede veroorzaakt door de aankleding van het huis. Maar ook door warmte, geur en licht. Dus als je je huis gaat verkopen is het goed om hier extra op te letten. De koper kan hierdoor zomaar iets meer gaan betalen.

 

Overige

En dan blijven er nog een hoop andere zaken over die mee kunnen spelen zoals de aanwezigheid van asbest, de financiële positie van een Vereniging van Eigenaars bij appartementen, betonrot in de begane grond vloer of het balkon, een oude ondergrondse olietank, loden leidingen, oude elektra, houtrot, optrekkend vocht, overlast gevende buren, hangjongeren op de hoek, een drukke weg voor de deur, verzakkingen, een recht van overpad of een zeer onhandige indeling van de woning.

En zo zijn er nog veel meer punten die allemaal in meer of mindere mate meegerekend worden om tot de correcte waarde van een woning te komen.

Heb jij plannen om je huis te verkopen of speel je met die gedachte en ben je benieuwd wat je woning nu waard is? Vraag dan een vrijblijvende waardebepaling aan! We komen graag langs!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling