Wat is het verschil tussen een full-service en een internetmakelaar?

De makelaar bestaat al sinds 1284. Toen gaf Graaf Floris V de stad Dordrecht het recht om makelaars aan te stellen. Makelaars waren tussenpersonen die kooplieden met elkaar in contact brachten. Sinds de 17e eeuw moet de makelaar aangeven op welk gebied hij makelt. Daarom zie je vaak ‘Makelaar o.g.’ of ‘Makelaar o.z.’ staan wat staat voor ‘onroerende goed’ of ‘onroerende zaken’. Sinds de komst van het internet zijn er ook makelaars gekomen die een deel van de gebruikelijke werkzaamheden voor hun klanten verzorgen. Deze worden ‘internetmakelaars’ genoemd. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is.

Het belangrijkste verschil tussen de ‘gewone’ makelaar en de internetmakelaar is dat je bij een internetmakelaar geen echt contact hebt met je vaste makelaar. De meeste internetmakelaars zijn grote organisaties zoals Makelaarsland of Huysshop. Omdat bijna alle werkzaamheden op afstand plaatsvinden, er wordt eigenlijk alleen administratief ondersteund, kunnen deze makelaars de kosten laag houden.

 

De meeste verkopers kiezen juist een makelaar voor de begeleiding bij de verkoop. Als full-service makelaar begint bij M2 Makelaars dit proces met een persoonlijk verkoopadvies. De makelaar komt langs en deze makelaar blijft ook jouw contactpersoon, jouw adviseur. Je krijgt persoonlijk advies over de verkoopmogelijkheden, de waarde en de beste verkoopaanpak. Bij een traditionele makelaar ben je geen eenheidsworst, maar wordt er specifiek gekeken naar jouw huis en wat daar de beste aanpak voor is.

 

Ook de bezichtigingen worden bij de full-service makelaar voor je verzorgd. De makelaar beschikt over een sleutel van de woning en komt uiteraard alleen na jouw toestemming met klanten de woning bekijken. Je hoeft dus niet thuis te zijn en weet zeker dat alle informatie die een kandidaat moet krijgen ook daadwerkelijk gegeven wordt.

 

Bij een internet makelaar moet je die bezichtigingen zelf verzorgen. Dat lijkt eenvoudig, en voor sommigen is het ook prima te doen, voor het vak makelaar hoef je ook geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben. Dus als jij je mondje bij je hebt en genoeg weet van de (bouwkundige) eigenschappen van jouw huis, is het voor jou misschien prima te doen. En wellicht heb je genoeg vrije dagen dat je ook vrij kunt nemen om de klanten rond te leiden.

 

Internet makelaars geven aan dat ze ook de onderhandeling voor je doen. Persoonlijk lijkt het ons lastig om goed de mogelijkheden in te schatten als onderhandelaar als je de persoon waar je mee onderhandelt niet gezien en/of gesproken hebt, maar ook de internetmakelaar is een gediplomeerd vakman.

 

Na de onderhandeling ronden beide makelaarssoorten alles af met een koopakte. Bij de ‘traditionele’ makelaar kun je ook op het kantoor van de makelaar de koopakte tekenen, zodat de makelaar jou ook een toelichting op de inhoud van de koopakte kan geven. Bij een internet makelaar gaat alles natuurlijk per telefoon, chat of mail.

 

Op de dag van de overdracht ga jij je huis opleveren. Hoogstwaarschijnlijk zonder meubels (tenzij dat bij de koop is afgesproken natuurlijk) maar wel met de spullen die je in de ‘lijst van zaken’ hebt aangegeven dat achter zouden blijven in de woning. Op de dag van overdracht moeten ook de nutsvoorzieningen (elektra, gas en water) worden overgeschreven en de meterstanden worden genoteerd. Kies je voor een internet makelaar dan doe je dit allemaal zelf, de full-service makelaar verzorgt een eindinspectie voor je bij de woning, waarbij de koper nog een laatste ronde door het huis loopt en de gelegenheid krijgt alles nog even te controleren voor het eigendom wordt overgedragen. Ook noteert de makelaar dan alle meterstanden en controleert of de opstalverzekering door de koper is afgesloten.

Betaling

 

Bij de meeste internetmakelaars betaal je vooraf het totale bedrag. De kosten van een internetmakelaar zijn vaak een vast bedrag, terwijl een full-service makelaar meestal een percentage over de verkoopprijs rekent. De full-service makelaar heeft dus baat bij een zo hoog mogelijke opbrengst terwijl de internetmakelaar bij start van de verkoop al volledig betaald is, dus in feite geen baat heeft bij een snelle verkoop of een hoge verkoopprijs.  En lukt de verkoop niet? Dan ben je bij de internetmakelaar alle kosten kwijt, terwijl de meeste full-service makelaar op basis van ‘No Cure, No Pay’ werken. Lukt de verkoop niet, dan betaal je dus ook geen courtage.

 

Wat is dus beter? Die vraag is eigenlijk alleen door jezelf te beantwoorden. Heb je tijd en vaardigheden om een groot deel van de werkzaamheden zelf te doen? Dan kun je geld besparen door voor een internetmakelaar te kiezen. Heb je liever zekerheid en garantie dat alles in goede banen geleid wordt? Kies dan voor de full-service makelaar!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling