Wat is een overbruggingshypotheek?

Een vraag die we veel horen: de overbruggingshypotheek. We leggen het precies uit!

Je koopt meestal een huis terwijl je nog in de huidige woning woont. Als je huidige woning ook een koophuis is, heb je dus een poosje, tot je verhuisd bent, twee hypotheken. In veel gevallen zou dat eigenlijk niet kunnen. Om een hypotheek te krijgen heb je namelijk een bepaald inkomen nodig en meestal heb je te weinig inkomen om twee huizen te mogen financieren. Maar, omdat dit slechts een tijdelijke situatie is dat je twee huizen hebt, is een speciale ‘tussenhypotheek’, namelijk de overbruggingshypotheek. Deze is bedoeld om de opbrengsten die je nodig hebt uit de verkoop van je huidige woning, tijdelijk extra te lenen om alvast de hypotheek van je nieuwe woning te kunnen afsluiten.

Een voorbeeld:

Je koopt een huis voor € 300.000,-. Je woont nu in een koopwoning die je voor € 200.000,- gaat verkopen en waar nog een hypotheek op zit van € 150.000,-. Je houdt dus € 50.000,- over als je je bestaand huis verkoopt. Dit noemen wij de ‘overwaarde’ van je woning.

Voor je nieuwe huis hoef je dus geen € 300.000,- te lenen, maar € 250.000,- omdat je de € 50.000,- die je over hebt uit de verkoop van je bestaande huis gaat gebruiken om een deel van je nieuwe huis te betalen.

In deze situatie koop je je nieuwe huis op 1 maart. Je huidige woning verkoop je per 1 mei. Gedurende twee maanden ga je dus veel meer lenen dat eigenlijk zou mogen. Op 1 maart heb je dan namelijk je huidige hypotheek van € 150.000,- nog én je heb een nieuwe hypotheek van € 300.000,- nodig. In totaal heb je een hypotheekschuld op 1 maart van € 450.000,- wat eigenlijk, op basis van jouw inkomen, helemaal niet zou mogen.

Wanneer je nu op 1 maart er voor tekent dat je de € 50.000,- overwaarde op 1 mei gaat gebruiken om de hypotheek van € 300.000,- te verlagen naar € 250.000,- én je tekent er ook voor dat je per 1 mei jouw huidige hypotheek van € 150.000,- helemaal gaat aflossen met het geld wat je van jouw koper krijgt, dan heeft de wetgever bepaald dat je tijdelijk een extra hoge hypotheek mag hebben.

In deze situatie wordt je nieuwe hypotheek € 250.000,- en heb je dus tijdelijk € 50.000,- overbruggingshypotheek nodig. Voor deze overbruggingshypotheek moet een aparte akte door de notaris worden gemaakt en hier zijn wat extra kosten aan verbonden. Doorgaans is dat zo’n € 300,-.

Heb je nu de situatie dat je wel een nieuwe woning koopt, maar je huidige woning is nog niet verkocht, dan mag je ook een overbruggingshypotheek afsluiten. Omdat je in dat geval niet weet hoe lang die overbrugging nodig zal zijn (je huis is immers nog niet verkocht) zul je wel aan moeten tonen dat een bepaalde periode (meestal 1 of 2 jaar) de dubbele lasten van twee hypotheken kunt dragen. Dit verschilt per geldverstrekker en de hypotheekadviseur zal dit voor elke situatie apart moeten bepalen.

 

Wil je meer lezen over hypotheken?
Bekijk dan al onze artikelen die we over dit onderwerp geschreven hebben!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling