Wat houdt een verkoopadvies precies in?

Het verkopen van je huis begint met een verkoopadvies. Je bent waarschijnlijk benieuwd wat je huis nu waard is en hoe de woning in de markt ligt. Allemaal vragen die de makelaar zal beantwoorden tijdens het verkoopadvies.

Het verkoopadvies is altijd kosteloos en vrijblijvend. Je kunt gewoon bellen, appen of mailen voor een afspraak. De makelaar noemt de ene keer tijdens het bezoek direct de waarde van het huis en soms gaat hij eerst terug naar kantoor om nog verder research te doen en eventueel met collega’s te overleggen voor hij met een waarde en een prijsadvies voor verkoop komt.

[Tekst loopt door onder de foto]

Voorbereiding

Voor de makelaar bij je langs komt hebben er op kantoor al diverse werkzaamheden plaats gevonden. Uiteraard is de afspraak ingepland en heb je een bevestiging ontvangen per mail. Daarna heeft de makelaar en/of andere medewerkers van kantoor diverse zaken opgevraagd en onderzocht:

Kadastrale informatie:

De makelaar kijkt altijd in het kadaster en vraagt de eigendomsinformatie op. Deze informatie is – weliswaar tegen betaling – openbaar verkrijgbaar. In het kadaster staat vermeld wie de eigenaren van de woning zijn, hoe groot het perceel grond is en – misschien nog wel het belangrijkste – of er publiekrechtelijke beperkingen zijn. Dat laatste kunnen zaken zijn die verkoopbelemmerend werken of die een invloed op de prijs kunnen hebben. Publiekrechtelijke beperkingen zijn eisen of verplichtingen die door de overheid zijn opgelegd. Een bekend voorbeeld is de ‘Wet voorkeursrecht gemeenten’. Indien dit van toepassing is, geldt er een aanbiedingsplicht bij verkoop aan de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de woning in een uitbreidingsgebied is gelegen.

Hoe dan ook: het is voor de verkoop van belang en voor de makelaar dus belangrijk te weten welke beperkingen en eigenschappen er zijn en daarom wordt de eigendomsinformatie altijd opgevraagd bij het kadaster.

Perceelinformatie:

Via een online module beschikbaar voor NVM makelaars kijkt de makelaar naar de geografische informatie van het perceel. Hier zijn de exacte kadastrale grenzen te zien, wordt de omgeving in kaart gebracht en is dus een goed beeld van de locatie en de ligging te krijgen.

Ruimtelijke plannen:

De makelaar informeert vervolgens naar de ruimtelijke plannen van en rondom de woning. Bestemmingsplaninformatie kan een belangrijke factor zijn voor de courantheid en waarde van de woning.

Bodeminformatie:

Ook wordt er gekeken naar bodeminformatie. Is er iets bekend over verontreiniging? En mocht dat zo zijn, wat is dan de status? Misschien is er in het verleden onderzoek gedaan en is dat inmiddels afgerond. Van elke woning wordt vooraf onderzocht of er op dit vlak bijzonderheden zijn.

Algemene omgevingsinformatie:

Verder wordt er gekeken naar algemene omgevingsinformatie. Hoewel de makelaar het gebied natuurlijk zeer goed kent en er dus al veel bekend is, wordt toch even een kaart gecontroleerd waarop alle omliggende activiteiten te vinden zijn. Zijn er scholen, winkels of misschien andere bedrijven in de buurt gelegen?

Referenties:

Nu alles bekend is over het perceel, de grond en de omgeving, gaat de makelaar alvast op zoek naar referenties. Als NVM makelaar beschik je over een enorme database met historische transactiegegevens. Er wordt gezocht naar vergelijkbare transacties om alvast een beeld van de mogelijke waarde te krijgen. Ook wordt er een verkoopadviesrapport opgesteld. Hier zijn de referenties in terug te vinden en wordt er op basis van de beschikbare gegevens, soms uit een eerdere transactie van de woning en soms vanuit gemeentelijke gegevens, een geautomatiseerde inschatting van de waarde gedaan. Soms klopt de geautomatiseerde waarde uit het rapport redelijk tot goed, maar soms zit het er ook flink naast. De makelaar neemt het allemaal mee om bij u thuis tot een goede inschatting van de waarde te komen. Dit verkoopadviesrapport ontvangt u tijdens het verkoopadvies tezamen met meer informatie.

 

Het adviesgesprek

Bezoek aan je woning

Op het moment dat de makelaar uw woning bezoekt, heb je de informatie in dit e-book al gelezen en ben je al behoorlijk goed op de hoogte van wat er tijdens de eventuele verkoop van je woning allemaal om de hoek komt kijken. Maar er zijn vast nog vragen! Dit is dan ook het moment om deze vragen aan de makelaar te stellen. Tip: schiet je tijdens het lezen van dit e-book al iets te binnen? Schrijf het op! Zo kun je het niet vergeten.

Het verkoopadvies start uiteraard met een kennismaking met de makelaar en daarna zal de woning bekeken worden. Wees gerust: de woning hoeft niet helemaal strak en verkoopklaar te zijn. Sterker nog: de makelaar zal zelfs tips geven welke zaken misschien nog wat verbeterd kunnen worden om het maximale uit de verkoop te halen.

Samen met de makelaar loop je door het huis. De makelaar zal allerlei zaken noteren en diverse vragen stellen. Het is geen probleem als niet alles 100% bekend is, de details komen later als de woning echt verkocht gaat worden. De makelaar vraagt bijvoorbeeld naar de leeftijd van de C.V. ketel en misschien naar de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen. Het is dus geen enkel punt als op dit moment die informatie nog niet beschikbaar is.

Na de ronde door het huis zal de makelaar de referenties beoordelen die vooraf verzameld zijn en in veel gevallen kan direct een indicatie van de marktwaarde worden gegeven. Maar in sommige gevallen moet de makelaar nog even terug naar kantoor om wat extra ‘huiswerk’ te doen. In dat geval volgt de waarde kort daarop.

In ieder geval bevestigt de makelaar achteraf altijd de waarde schriftelijk. Je ontvangt een e-mail met de vastgestelde waarde, geadviseerde verkoopprijs en te verwachten verkoopopbrengst.

Tijdens het verkoopadvies zal de makelaar ook bespreken welke verkoopaanpak het beste bij de woning past en hoe de markt er op dat moment voor een dergelijke woning uitziet. Ook wordt een inschatting gemaakt over de te verwachten verkooptijd, courantheid, etc.

Na het verkoopadvies ben je weer een stuk wijzer!

Wil je weten wat de verkoopmogelijkheden van jouw woning zijn? Vul dan het onderstaande formulier in!

Afspraak verkoopadvies

Afspraak verkoopadvies

    Op de hoogte blijven?

    Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

      Gratis waardebepaling