Wanneer is de woning definitief verkocht?

Het is natuurlijk een geweldig moment in het verkooptraject als je te horen krijgt dat je woning definitief verkocht is. Een spannende tijd van enige onzekerheid kan je na dit bericht achter je laten. In onderstaand artikel vertellen wij jou wanneer je woning definitief verkocht is.

De juiste koper is gevonden! Goed nieuws natuurlijk, maar daarmee is je woning nog niet definitief verkocht. Na de afronding van de onderhandelingen is er overeenstemming met een koper bereikt.  Nu is het tijd om de koopovereenkomst te gaan opstellen. De makelaar gaat dit voor je doen en zorgt dat koper en verkoper deze definitieve koopovereenkomst gaan ondertekenen.

Als er een koopcontract getekend is, heb je dus een bindende overeenkomst. De verkoper is vanaf nu volledig gebonden aan de inhoud van de koopovereenkomst en kan zich niet meer terugtrekken.

De koper heeft nog wel die mogelijkheid. Dat heet de wettelijke bedenktijd. Deze is alleen van toepassing als de koper een natuurlijk persoon is (dus niet als een bedrijf als koper in de koopakte staat) en als het een voor wonen bestemd onroerend goed is. Koop je als particulier een garagebox? Dan is de bedenktijd dus niet van toepassing.

De bedenktijd duurt drie dagen en gaat in om 12.00 uur ’s nachts op de dag van ondertekening.

Er zijn nog wel wat aanvullende regels bij deze bedenktijd. Van de drie dagen moeten er namelijk minimaal twee werkdagen zijn. En de bedenktijd mag niet eindigen op een weekend- of feestdag. In dat geval schuift de bedenktijd door tot de eerste werkdag en eindigt hij om 12.00 uur ’s nachts op die eerstvolgende werkdag.

In de praktijk kan de bedenktijd dus een paar dagen langer zijn dan drie dagen.

Is de bedenktijd verstreken? Dan is de verkoop officieel en zijn alle partijen wettelijk gebonden aan de inhoud van de overeenkomst. Het kan wel zijn dat in de koopovereenkomst zogenaamde ‘ontbindende voorwaarden’ zijn opgenomen. Lees in dit artikel alles over de ontbindende voorwaardes.

Als de ontbindende voorwaardes zijn verstreken is de koop helemaal rond. De notaris kan aan de slag met een concept van de akte van levering. Dit is de akte waarmee het eigendom van de woning van jou wordt overgedragen aan de koper.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling