Moet ik een bouwkundige keuring uitvoeren?

Je hebt een woning bezichtigd en hebt besloten om een bod uit te brengen op de woning. In het biedingsformulier zie je bepaalde voorwaarden staan die je kunt aanvinken, waaronder het ‘voorbehoud bouwkundige keuring’. Moet ik dat nu wel laten uitvoeren of niet? In dit artikel zullen wij uitleggen wanneer het verstandig is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Als je een woning wilt aankopen is het eigenlijk nooit verkeerd om een onafhankelijke partij mee te laten kijken. Dit kan uiteraard een aankoopmakelaar zijn, maar bijvoorbeeld ook een bouwkundige. Als je een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen om jou bij te staan bij de aankoop van een woning, dan zal de aankoopmakelaar jou adviseren wanneer het verstandig is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. De makelaar heeft uiteraard voldoende technische kennis maar een bouwkundige zal een uitgebreid rapport voor je uitschrijven, waardoor je inzichtelijk krijgt wat de algehele staat is van de woning, wat de direct te verwachten kosten zullen zijn en welke kosten je op termijn kunt verwachten. Zo krijg je dus meer zekerheid en kom je niet voor verrassingen te staan in de toekomst.

Als je een woning wilt kopen van een jaar of tien oud, dan zal het over het algemeen niet nodig zijn om een bouwkundig rapport op te laten stellen. Maar kijk je naar een jaren ‘30 woning bijvoorbeeld, dan heb je meer kans dat je voor technische verassingen komt te staan. Helaas onderhoudt niet iedereen zijn woning even goed. Is het dak nog goed, zijn er lekkages of wat kan je hierin verwachten? Is er verzakking, hoe is de staat van de fundering? Allemaal vraagstukken die je tegen kan komen bij een aan te kopen woning. Maar ook woningen die wat jonger zijn, bijvoorbeeld woningen gebouwd tussen 1960 en 1980, kunnen gebreken vertonen. Hier kom je regelmatig asbest tegen en soms zijn er hele wijken met een zogenaamde kwaaitaal vloer gebouwd. Dit is een vloer waar een grote kans is op betonrot. Allemaal zaken waar een bouwkundige jou meer over kan vertellen.

Wanneer je twijfelt om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, dan heb je eigenlijk het antwoord al gegeven. Dit zullen we even toelichten:
Er zijn blijkbaar wat technische punten waarvan je niet zeker weet of deze wel in orde zijn bij de woning waar je interesse voor hebt. Je staat op het punt om bijvoorbeeld € 250.000,- uit te geven aan het huis. Om het even in perspectief te zetten, een bouwkundig rapport wordt doorgaans voor nog geen € 400,- opgesteld en geeft jou vertrouwen en zekerheid. Bij een aankoop, wat meestal één van de grootste uitgaven is in een mensenleven, heb je dus voor een kleine meerprijs veel zekerheid. Dit komt met een dergelijk bedrag dus neer op 0,16% van de aankoopsom. Wil je hier risico bij lopen?

Eén kanttekening is op zijn plaats: een bouwkundige voert nooit destructief onderzoek uit. Dit betekent dat hij géén zaken gaat ‘slopen’ om erachter te komen hoe de bouwkundige toestand is.
Is er bijvoorbeeld een schoorsteen in de woonkamer, maar is het rookkanaal zelf niet te zien? Dan kan de bouwkundige natuurlijk geen uitspraak doen over het materiaal of uitvoering van dit rookkanaal. Kom je er later, bij een verbouwing bijvoorbeeld, achter dat het rookkanaal van asbesthoudend materiaal blijkt te zijn, dan kun je daar de bouwkundige dus niet over aanspreken. Wat niet te zien is, kan ook niet beoordeeld worden.
Een goede bouwkundige zal je echter in het rapport wel wijzen op mogelijke bouwtechnische eigenschappen in het geval dat hij een onderdeel niet heeft kunnen inspecteren. Dus met een bouwtechnische keuring heb je wel meer inzicht in wat je kunt verwachten.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling