Mag de aankoopmakelaar de woning die ik koop taxeren?

Als je een woning koopt, heb je meestal een hypotheek nodig. En voor het verkrijgen van een hypotheek is meestal een taxatierapport nodig. Wordt dit taxatierapport gemaakt door de aankoopmakelaar? Deze vraag krijgen wij vaak te horen bij M2 Makelaars.

Het antwoord is helaas: nee.
Het lijkt logisch: de aankoopmakelaar kent de woning, heeft de waarde vastgesteld en jou als koper begeleidt bij de koop van de woning. Toch is het niet toegestaan dat de aankoopmakelaar ook de taxatie van de woning verzorgt.

 

Dit komt door de regels van het NRVT. Dit is het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. De taxateurs die ingeschreven zijn bij het NRVT kunnen gevalideerde taxatierapporten opstellen. Zo’n gevalideerd rapport is bijna altijd vereist bij de aanvraag van een hypotheek.

 

Het NRVT bepaalt de ‘spelregels’ bij het uitbrengen van taxaties. Zo is er regelgeving voor de verplichte jaarlijkse hercertificering van taxateurs, wordt bepaald aan welke eisen een taxateur moet voldoen en volgens welke richtlijnen er getaxeerd moet worden.

 

Zo schrijven de regels van het NRVT ook voor dat de taxateur niet betrokken mag zijn bij de aan- of verkooptransactie. En als aankoopmakelaar ben je dus zeker betrokken en daarom mag je niet de woning taxeren die je aangekocht hebt voor je klant.

 

Kies je voor een aankoopmakelaar, dan zal die je natuurlijk wel begeleiden bij het vinden van een geschikte taxateur die de woning voor je kan taxeren.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling