Kan ik mijn huidige rente meenemen?

Misschien heb je in de afgelopen periode jouw hypotheekrente lang vastgezet tegen een zeer aantrekkelijk tarief. Nu heb je een andere woning gezien en wil je weten of je deze rente kan meenemen/verhuizen naar de nieuwe woning.

Gelukkig kan dat bij de meeste banken. Wel kan het zijn dat als je jouw huidige woning eerder verkoopt dan je de nieuwe woning krijgt er een termijn wordt gehanteerd waarbinnen dit moet gebeuren. Je kunt de rente dan dus even ‘parkeren’, maar hier is altijd een maximale termijn aan gekoppeld die verschilt per geldverstrekker. Gelukkig is het meestal zo dat je eerst een nieuwe woning krijgt en daarna pas je huidige woning overdraagt aan een ander.

 

Op het moment dat je eigenaar wordt van de nieuwe woning verhuist de rente van je oude woning naar de nieuwe. De hypotheek op je huidige woning blijft nog lopen totdat deze wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar bij de notaris. Hier gaat wel wat voor je veranderen. Deze lening wordt bij de meeste geldverstrekkers een zogenaamde overbruggingslening. Deze wordt omgezet naar een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek. Dus je betaalt alleen rente. De rente is veelal variabel vanwege de kortlopende looptijd. Van belang is voor de bank dat je zowel de nieuwe hypotheek als deze overbruggingslening kan betalen. Dat betekent dat dit uit jouw inkomen moet blijken of dat je kunt aantonen dat je spaargeld hebt om deze tijdelijke dubbele lasten te kunnen dragen (tip: soms kun je dit bij familie tijdelijk lenen).

 

Er kan iets wijzigen in de rente die je nu al hebt. Bij het aanvragen en beoordelen van de hypotheek voor jouw nieuwe woning bekijkt de geldverstrekker of deze in dezelfde risicoklasse valt. Hiermee wordt bedoeld: hoe is de verhouding tussen hypotheekhoogte en waarde van de nieuwe woning. Is deze gelijk als bij de nieuwe woning dan krijg je dezelfde rente. Is deze verschillend dan zal de rente aangepast worden. Dit kan betekenen een hoger tarief, maar kan ook goed zijn dat deze lager wordt.

Wordt jouw nieuwe hypotheek hoger dan je huidige? Dan kun je vaak jouw huidige rente meenemen, maar wel tot maximaal het bedrag van je huidige hypotheek. Het tweede deel, het meerdere dus boven jouw huidige hypotheek, wordt dan tegen de huidige marktrente gefinancieerd.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling