Is een energielabel verplicht?

Het energielabel is niet meer weg te denken bij de verkoop of verhuur van een woning of appartement. Het geeft de koper een goed beeld hoe energiezuinig de woning is en wat voor maatregelen er eventueel getroffen kunnen worden om de woning energiezuiniger te maken. In onderstaand artikel vertellen wij je of het energielabel verplicht is om te hebben.

Je zou verwachten dat een energielabel altijd verplicht is. Dat is niet altijd het geval. Stel dat je bijvoorbeeld in een beschermd rijksmonument woont, dan heb je geen energielabel nodig om je woning te verkopen. In de meeste andere gevallen is het wél verplicht om een geldig energielabel te hebben als je een woning of appartement wilt verkopen. Ook bij verhuur is een geldig energielabel verplicht.

De geldigheidsduur van een energielabel is 10 jaar. Heb je nu geen geldig energielabel, dan adviseren wij om alvast een nieuw energielabel te laten maken als je zeker weet dat je binnen een jaar je woning wilt verkopen. Soms gaat er namelijk enige tijd overheen om een energielabel op te laten stellen. Er moet altijd een gespecialiseerde adviseur aan huis komen. Hij zal één en ander opnemen, zodat je vervolgens een geldig energielabel krijgt. Altijd handig om deze alvast klaar te hebben liggen! Zo weet je goed hoe je woning geïsoleerd is. En je weet of je met eenvoudige oplossingen wellicht jouw woning beter verkoopbaar maakt.

Wil je weten of jouw energielabel nog geldig is? Tik dan de adresgegeven in op de onderstaande website en je ziet direct of het huidige energielabel nog geldig is.

https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/

Tot slot geven wij onderstaand nog een aantal voorbeelden waarbij geen energielabel verplicht is als je een dergelijk object wilt verkopen.

  • Een gebouw dat onteigend is en vervolgens wordt gesloopt.
  • Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening.
  • Gebouwen voor religieuze activiteiten, zoals kerken en moskeeën.
  • Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Bijvoorbeeld een tiny house, woonboot of woonwagen.
  • (Agrarische) bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking, bijvoorbeeld fabriekshallen.
  • Gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn, zoals bouwketen, noodwinkels en noodlokalen bij scholen.
  • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik.
  • Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling