Hoe werkt een starterslening?

Een starterslening is een financieel instrument dat specifiek is ontworpen om jou als beginnende huizenkoper te ondersteunen, met name als je moeite hebt om de financiële drempel van het kopen van een huis te overwinnen.

De precieze details kunnen variëren tussen verschillende gemeentes, maar hier zijn de algemene kenmerken van hoe een starterslening doorgaans werkt:

 1. Aanvulling op hypotheek: Een starterslening wordt meestal verstrekt boven op een reguliere hypotheek. Het functioneert als een aanvullend krediet om het totale bedrag dat beschikbaar is voor de aankoop van een woning te vergroten.
 2. Gunstige Voorwaarden: Startersleningen hebben vaak gunstige voorwaarden, zoals lagere rentetarieven in de beginjaren of zelfs renteloze perioden. Dit helpt beginnende kopers in de eerste fase van hun hypotheekbetalingen.
 3. Inkomensgrenzen: Om in aanmerking te komen voor een starterslening, moeten kopers vaak voldoen aan bepaalde inkomensgrenzen. Dit is bedoeld om het jou met een lager inkomen mogelijk te maken een huis te kopen.
 4. Terugbetalen bij verbetering financiële situatie: In sommige gevallen wordt van de koper verwacht dat ze de starterslening geheel of gedeeltelijk terugbetalen als hun financiële situatie verbetert. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als hun inkomen stijgt of als ze profiteren van de waardestijging van het huis.
 5. Gemeentelijke betrokkenheid: Startersleningen worden vaak aangeboden in samenwerking met lokale overheden. Gemeenten kunnen bijdragen aan de lening om het voor starters haalbaarder te maken. De Gemeente Middelburg, Vlissingen en Veere hebben hiervoor een jaarlijks budget gereserveerd.
 6. Beperkte beschikbaarheid: Startersleningen hebben soms beperkte beschikbaarheid en kunnen afhankelijk zijn van budgettaire beperkingen van de betrokken gemeente.

Het is belangrijk om te weten dat de specifieke voorwaarden en beschikbaarheid van startersleningen kunnen variëren, afhankelijk van de regio waarin je woont. Als je overweegt een starterslening aan te vragen, is het raadzaam contact op te nemen met onze hypotheekadviseur.

 

De Starterslening bestaat uit twee delen:

– Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de Starterslening

– Een leningdeel dat oploopt: de Combinatielening.

Voor beide delen zijn er de eerste drie jaar geen maandlasten. En je betaalt de eerste drie jaar geen rente. De aflossing van de starterslening komt de eerste drie jaar uit de combinatielening. De combinatielening loopt daardoor de eerste drie jaar altijd op. Na deze periode van drie jaar ga je rente en aflossing betalen. Op het moment dat je volledige rente en/of aflossing betaalt, los je op zowel de starterslening als de combinatielening af.

Gemeente Middelburg

 • Je bent tussen de 18 en 34 jaar
 • Je hebt niet eerder een woning in bezit gehad
 • De koopsom van de woning mag in 2023 niet hoger zijn dan EUR 263.250. De maximale lening is 20% van de koopsom en bedraagt nooit meer dan EUR 40.000,00
 • Hypotheek en starterslening moeten voldoen aan de voorwaarden van de NHG

Gemeente Vlissingen

 • Je bent tussen de 18 en 35 jaar
 • Je hebt niet eerder een woning in bezit gehad
 • De koopsom van de woning mag in 2023 niet hoger zijn dan EUR 243.000. De maximale lening is  20% van de kostengrens NHG met een maximum van EUR 30.000,00
 • Rente van jouw 1e hypotheek staat minimaal 10 jaar vast

Gemeente Veere

 • De aanvrager is minimaal 18 jaar en maximaal 40 jaar
 • Het maximaal te lenen bedrag is EUR 35.000,00
 • De aanvrager is niet eerder eigenaar geweest van een woning
 • In 2024 is de maximale aankoopprijs van de woning EUR 348.000,00

 

Wat kost jou een starterslening?

 • Notariskosten
 • Afsluitkosten bij het SVN: € 750,-
 • Borgtochtprovisie NHG

Laat je goed informeren naar de mogelijkheden, de hypotheekadviseur van M2 Hypotheken, Eric Giesbertz, weet er alles van!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

  Gratis waardebepaling