Hoe snel is mijn huis verkocht?

Een belangrijke vraag, omdat veel zaken hiervan afhangen. De aankoop van je woning bijvoorbeeld of de aanvraag van je hypotheek. Het antwoord op deze vraag is echter nooit exact aan te geven, al kunnen onze collega’s en wij altijd wel een goede inschatting maken.

Hoe snel is mijn huis verkocht?

De marktdynamiek

Het verkopen van een woning neemt tijd in beslag en is afhankelijk van een aantal factoren. De markt waarin je verkoopt is hier een goed voorbeeld van. Verkoop je in een stijgende, florerende markt, dan zal de verkoop van je woning over het algemeen minder tijd in beslag nemen dan wanneer je in een dalende markt je woning verkoopt. Dit heeft te maken met de vraag en het aanbod. Is de vraag hoger dan het aanbod, dan is er schaarste wat zich over het algemeen vertaalt in een snelle verkoop van je woning.

Bezichtigingsaanvragen en afspraken

Op welke manier je de woning wilt verkopen kan ook zeker een rol spelen. Als wij een woning ´online´ plaatsen, beginnen we met het zogenaamde aftasten van de markt. Wij kijken hoeveel aanvragen er binnenkomen en gaan vervolgens een strategie uitzetten. Krijgen wij in één weekend 5 à 10 bezichtigingsaanvragen binnen bijvoorbeeld, dan zullen we een kijkdag plannen en zal de woning verkocht worden door middel van een zogenaamde inschrijving. De kandidaat-kopers krijgen na de bezichtiging een aantal dagen bedenktijd om een bod uit te brengen. Binnengekomen biedingen overleggen wij met je waardoor je een weloverwogen beslissing kan maken. Je woning is op deze manier natuurlijk snel en efficiënt verkocht. Ook kan het voorkomen dat we op zichzelf staande bezichtigingsafspraken inplannen, omdat het animo verspreid over een iets langere tijd bij ons binnenkomt. Dan zal de verkoop van je woning waarschijnlijk iets langer in beslag nemen.

Hoe snel is mijn huis verkocht

Conclusie

Zoals je hebt gelezen is er geen exacte tijd te benoemen. Een woning of appartement die door middel van een inschrijving verkocht wordt zal over het algemeen binnen een aantal dagen verkocht worden. Een woning die via losse bezichtigingen wordt verkocht, zal doorgaans binnen 3 maanden verkocht worden. Wij hebben het hier dan wel over een stabiele markt. In het verleden, met een dalende, instabiele markt, hebben woningen soms wel eens tot een jaar te koop gestaan.

Waar dit artikel mee begon: de snelheid waarmee je een woning verkoopt heeft met verschillende factoren te maken en is nooit exact te benoemen. Een goede inschatting kunnen wij jou echter altijd geven! We komen vrijblijvend langs voor een verkoopadvies en naast de te verwachten waarde van je woning, kunnen we op dat moment ook goed inschatten hoelang we verwachten dat de verkoop zal duren.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling