Hoe kan ik mij mijn overwaarde meefinancieren?

Je hebt een eigen woning en door aflossingen en waardestijging is deze meer waard dan je hebt aan hypotheek. Dit heet de overwaarde. Bij de aankoop van jouw nieuwe woning wil je deze graag meenemen en inbrengen in je nieuwe hypotheek. Maar hoe werkt dat nu?

Banken financieren jouw overwaarde met een kortlopende financiering die direct na verkoop van jouw huidige woning bij de notaris wordt ingelost. Dit heet een overbruggingshypotheek of overbruggingslening. Hoe wordt deze berekend? We nemen je mee in onderstaand voorbeeld:

Waarde woning EUR 300.000,00
Afslag 10% buffer EUR   30.000,00 -/-
EUR 270.000,00
Huidige hypotheek EUR 150.000,00 -/-
Makelaarscourtage EUR     5.000,00 -/-
Bedrag overbrugging EUR 115.000,00

 

Banken hanteren op de waarde van jouw woning een afslag van 10%. Dit is om een buffer te hebben mocht de verkoop tegenvallen. Vervolgens wordt hierop jouw hypotheek en het bedrag dat je kwijt bent voor de verkoop van jouw woning in mindering gebracht. Het bedrag dat dan overblijft is het bedrag dat door de bank kan worden voorgefinancierd. Dit is een voorbeeld waarbij de woning nog niet definitief is verkocht. Is deze wel definitief verkocht en zijn de ontbindende voorwaarden verlopen, dan vervalt de afslag van 10%.

Hoe wordt nu de waarde van de woning bepaald? Dit is mogelijk met een verkoopcontract of een taxatie.

Wat verder van belang is of de bank jou een overbruggingsfinanciering verstrekt, is of je deze lasten kunt dragen. Dit is bij een niet definitief verkochte woning voor een periode van maximaal 12 maanden. Is de woning definitief verkocht dan is het de periode tot de overdracht plaats vindt. Hierbij kijkt een bank of er nog ruimte is in jouw inkomen. Is dit niet zo, dan is het hebben van spaargeld belangrijk! Het bedrag om de extra maandlasten van een overbruggingslening te kunnen betalen, moet voor de benodigde periode aanwezig zijn als spaargeld. Is dat niet zo, dan kan hulp van ouders of grootouders wel eens helpen.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.

    Gratis waardebepaling