fbpx
Geen reacties

Wetswijzigingen woningmarkt 2020

Welke wetswijzigingen vinden er plaats per 1 januari 2020 met betrekking tot de woningmarkt? M2 Makelaars zet de belangrijkste wijzigingen voor de woningmarkt voor u op een rij.

2 miljard investering de komende jaren

Het kabinet investeert de komende jaren twee miljard euro om de woningmarkt vlot te trekken. Er is een bedrag van 1 miljard beschikbaar gesteld voor woningbouw en 1 miljard korting op de verhuurderheffing, waarmee de woningbouw wordt gestimuleerd, om hiermee de doelstelling van 75 duizend extra woningen per jaar te kunnen realiseren. Starters en middeninkomens kunnen profiteren van deze financiële impuls. Het kabinet gaat gemeenten en woningcorporaties stimuleren om sneller en meer betaalbare woningen te realiseren. Zie voor meer informatie onderstaande link:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/09/17/sneller-meer-betaalbare-woningen-voor-starters-en-middeninkomens

NHG-grens naar € 310.000 in 2020

Vanaf 1 januari 2020 stijgt de NHG-kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen van € 290.000 naar € 310.000. Voor woningen waarbij energiebesparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 328.600. Als de getaxeerde waarde hoger is dan koopsom dan is het laagste bedrag leidend met betrekking tot de kostengrens.

Bindend aanbod

De nieuwe kostengrens kan al gelden voor een woning die in 2019 wordt aangekocht. Het gaat erom dat het bindend aanbod wordt uitgebracht in 2020. Je kunt dus nu al een woning tot € 310.000 kopen, als het bindend aanbod maar in 2020 wordt uitgebracht.

Koopsom exclusief roerende zaken

Voor de koopsom geldt het bedrag exclusief roerende zaken.

Oversluiten ook onder de NHG-grens

De NHG-kostengrens geldt in 2020 zowel voor aankopen als oversluiten. Het oversluiten van een lening zonder NHG naar een hypotheek met NHG is vanaf 2020 niet meer mogelijk als de woningwaarde boven de kostengrens ligt. Zie voor meer informatie over de NHG-kostengrens onderstaande link: https://www.nhg.nl/Over-NHG/Actueel/de-nhg-kostengrens-in-2020-de-meest-gestelde-vragen-en-antwoorden-op-een-rij

NHG-premie in 2020 verlaagd naar 0,7%

Een koper betaalt voor een hypotheek met NHG eenmalig een NHG-premie, de zogenaamde borgtochtprovisie. Deze borgtochtprovisie betaalt de consument via de geldverstrekker aan NHG zodra de hypotheek wordt afgesloten. De borgtochtprovisie voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (‘NHG- premie’) wordt per 1 januari 2020 verlaagd van 0,9%  naar 0,7% over de hoogte van de hypotheek.

Dit betekent dat er maximaal € 2.170 aan kosten wordt gerekend voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen en maximaal € 2300,20 voor woningen met energiebesparende voorzieningen. Het streven is om dit niveau in beginsel de komende jaren vast te houden. Zie voor meer informatie over de borgtochtprovisie onderstaande link: https://www.nhg.nl/Over-NHG/Actueel/nhg-premie-in-2020-verlaagd-naar-07

Hypotheekaftrek daalt sneller

De hypotheekrenteaftrek daalt van 49% naar 46% in 2020. Sinds 2017 daalt het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken. Het percentage wordt verlaagd van 52% naar 37,05%. Voorheen daalde dit tarief met 0,5% per jaar. Met ingang van 2020 wordt het versneld afgebouwd met 3% per jaar. Voor 2020 betekent dit dat het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken, daalt van 49% naar 46%. De komende jaren zal dit tarief verder versneld worden afgebouwd met 3% per jaar. Vanaf 2023 is dan het tarief van 37,05% bereikt.

Hillen-aftrek daalt naar 93⅓%

De aftrekpost vanwege geen of geringe eigenwoningschuld (Hillen-aftrek) daalt met 3⅓ % per jaar. In 2020 bedraagt de Hillen-aftrek 93⅓ %. De Wet Hillen geeft recht op een extra aftrekpost als je eigenwoningforfait hoger is dan de aftrekbare kosten eigen woning. Vorig jaar heeft het kabinet besloten om de Hillen-aftrek in 30 jaar af te schaffen, in stappen van 3⅓% per jaar. Vanaf 1 januari 2048 vervalt de aftrek helemaal. Zie voor meer informatie over de Hillen-aftrek deze link.  

Inkomen partner telt mee voor 80% in 2020

Voor tweeverdieners wordt bij het bepalen van het financieringslastpercentage in 2020 het inkomen van de minst verdienende partner voor 80% meegeteld. In 2019 was dit nog 70%.

Inkomstenbelasting naar tweeschijvenstelsel in 2020

Het kabinet versnelt de overgang naar het tweeschijvenstelsel in de inkomstenbelasting. De invoering zou in 2021 plaatsvinden, maar dat gebeurt al in 2020. Zie voor meer informatie onderstaande link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/belastingwijzigingen-voor-ons-allemaal/tweeschijvenstelsel-inkomstenbelasting

WOZ-waarde stijgt in 2020

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt volgend jaar met 8,0 tot 10,0%. De WOZ-waarde die men in 2020 ontvangt, geeft de marktontwikkeling tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019 weer. Zie voor meer informatie onderstaande link: https://www.waarderingskamer.nl/tabblad-waarderingskamer/adviezen-waarderingskamer/#c473

Eigenwoningforfait daalt

In 2020 wordt het eigenwoningforfait vastgesteld op 0,6 % voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 1.060.000 (in 2019 is dit 0,65 %).

Energiebelasting omlaag in 2020

Op 1 januari 2020 verandert de energiebelasting. Gemiddeld gaan huishoudens minder belasting betalen. Zie voor meer informatie onderstaande link: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/energiebelasting-2020/

VvE’s met zonnepanelen kunnen btw-vrijstelling krijgen

De Belastingdienst heeft per 1 januari 2020 de zogenaamde kleine ondernemingsregeling (KOR) aangepast. Daardoor kunnen Verenigingen van Eigenaren (VvE‘s) die zonnepanelen hebben met ingang van het jaar 2020 vrijgesteld worden van hun btw-verplichtingen bij deelname aan de nieuwe KOR.

Als een VvE voor minder dan een bedrag van € 20.000,- per jaar aan stroom teruglevert, kan de VvE een beroep doen op de nieuwe KOR. Een VvE hoeft dan geen btw-aangifte meer te doen.

VvE’s moeten wel opletten bij gebruikmaking van de nieuwe KOR. Als een VvE de btw op de aanschaf heeft afgetrokken kan het zijn dat een deel van de eerder afgetrokken btw weer aan de Belastingdienst moet worden terugbetaald in het kader van de herzieningsregeling. Een VvE moet dus bereken of het loont om deel te nemen aan de nieuwe KOR.

Daarnaast kan de VvE bij deelname aan de nieuwe KOR geen btw meer aftrekken over de onderhoudskosten of andere kosten die verband houden met de zonnepanelen. Voordat de VvE beslist om aan de KOR deel te nemen is maatwerk door een fiscalist/accountant vereist.

Salderingsregeling voortgezet

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk voor huishoudens en mkb-bedrijven om te investeren in zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van je eigen energieverbruik. Eigenaren van zonnepanelen kunnen drie jaar langer salderen dan was voorzien in het Regeerakkoord.

Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft. Zie voor meer informatie onderstaande link: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/04/26/salderingsregeling-verlengd-tot-2023

Huur

Huurliberalisatiegrens naar € 737,14
De huurliberalisatiegrens wordt in 2020 verhoogd naar € 737,14. In 2019 was deze vastgesteld op € 720,42.

Huurtoeslaggrens naar € 737,14
De huurtoeslaggrens bedraagt per 2020 € 737,14. In 2019 lag de grens op € 720,42.

Vanaf 1 januari 2020 zijn er geen inkomensgrenzen meer voor de huurtoeslag. Hoe hoog het  inkomen mag zijn om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, hangt af van de hoogte van huur, de leeftijd van de huurder en de samenstelling van diens huishouden.

Zie voor de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag onderstaande link: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/kan-ik-huurtoeslag-krijgen

Geen reacties

Investeer je tijd in duurzaamheid

Onze accountant, Partner Accountants te Middelburg, publiceerde vandaag een zeer interessant artikel over investeren in duurzaamheid. Het originele artikel vind je hier en met toestemming mogen wij het delen.

Duurzaam investeren, daar kun je tegenwoordig veel meer mee dan je denkt. De energierekening vliegt omlaag en hiermee verdien je de duurzame investering op lange termijn terug. Toch moet je de aanschafkosten wel eerst zelf betalen. Doe je dit met je spaargeld, een gunstige lening of verlaag je de kosten met een subsidie? In deze blog zetten wij kort enkele mogelijkheden op een rij. Daar heb je wel even tijd voor toch? 

Isoleer nu je huis met subsidie

Ben je huiseigenaar? Vanaf 15 augustus 2019 kun je in aanmerking komen voor de nieuwe regeling Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Dit houdt kortgezegd in dat je een subsidie ontvangt wanneer je minstens twee isolatiemaatregelen uitvoert aan jouw eigen woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muur-,dak- of glasisolatie. Nog meer maatregelen die onder de SEEH-regeling vallen check je hier. De subsidie kan oplopen tot maximaal €10.000!

Je investering draagt bij aan een beter milieu, een lagere energierekening en een comfortabelere woning. Daarbij wordt je huis vaak ook nog is meer waard. Tel uit je winst!

Vanaf 2 september kun je de subsidie aanvragen bij het RVO. Check eerst goed de voorwaarden.

Warmtepomp

Het houdt niet op met die subsidies, want ook als je een warmtepomp koopt kun je subsidie krijgen. Een warmtepomp verwarmt je huis en water op een milieuvriendelijke manier. De subsidie is minimaal €1.500 afhankelijk van de soort pomp en het vermogen. Je krijgt dus een deel van de aanschafkosten gewoon terug. De subsidie dien je binnen 6 maanden na de aanschaf aan te vragen bij het RVO.

Zonnepanelen

Het is je misschien al wel opgevallen dat er steeds meer zonnepanelen op de daken liggen. Het lijkt wel of steeds meer mensen ontdekken wat de voordelen zijn van zonnepanelen.

Er is geen subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen. Je kunt wel de btw op de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Daarnaast wek je zelf de stroom op voor je huishouden, dus zeg die energierekening maar vaarwel.

Doe de zonnepanelencheck en zie hoeveel panelen op jouw dak passen, wat ze kosten en het belangrijkste wat het je oplevert.

Hoe betaal ik mijn duurzame investering?

Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo kun je de gehele investering betalen vanaf je spaarrekening. Maar misschien kun je het spaargeld niet missen.. Dan is een andere optie beter. Bijvoorbeeld het afsluiten van een energiebesparende lening of het gebruiken van hypotheekruimte.

Energiebesparende lening

Ook zonder spaargeld kun je de energierekening omlaag brengen. Met een energiebespaarlening kun je de energiemaatregelen financieren tegen een gunstig tarief. De lening kun je niet zomaar voor alle maatregelen afsluiten. Wel kun je de lening gebruiken om meer dan één maatregel te financieren (bijvoorbeeld een warmtepomp en glasisolatie). Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de €2.500 en €25.000. De lening heeft een vast rentetarief en een looptijd tussen de 7 en 15 jaar. De rente van deze lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. Het Nationaal Energiebespaarfonds maakt het mogelijk om je woning duurzamer te maken.

Maar zij zijn niet de enige, banken bieden zelf ook verschillende leningen aan om energiebesparende investeringen te doen. Bij de Rabobank kun je online de duurzaamheidslening eigen woning afsluiten met een lage rente. Daarnaast stimuleren gemeenten en provincies het nemen van duurzame maatregelen door het aanbieden van de duurzaamheidslening.

Extra hypotheek voor energiebesparing

Ga je een huis kopen? Overweeg dan of je tijdens de verbouwing niet direct je nieuwe stekkie kunt verduurzamen. De kosten voor de hypotheekadviseur heb je toch al. De verduurzaming van je woning kun je financieren door je hypotheek te verhogen. Volgens de huidige wetgeving kun je dit jaar nog maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dit hangt verder ook af van je inkomen. Wanneer je aangeeft te willen investeren in energiebesparende maatregelen valt er zeker wat te regelen. Hieronder schetsen we twee voorbeeldsituaties:

Situatie 1: je hebt financieringsruimte over

Wanneer je voldoende eigen geld en inkomen hebt kun je binnen het maximum van 100% genoeg lenen om een huis te kopen en de energiemaatregelen te financieren. Je hebt dan financieringsruimte over. In het onderstaande voorbeeld leggen we het kort aan je uit:

Stel je koopt een huis van €250.000. Je betaalt €40.000 van de koopprijs uit eigen zak. Dan heb je nog maar een hypotheek van €210.000 nodig. Maar je wilt ook investeren in bijvoorbeeld vloerisolatie en zonnepanelen. Je leent daarom nog eens €10.000 extra. Je neemt dus een hypotheek van €220.000 euro en blijft zo alsnog binnen de 100%.

Situatie 2: je hebt geen financieringsruimte over

Wanneer 100% van de woningwaarde voor jou net genoeg is om het huis te kunnen kopen is je financieringsruimte volledig in gebruik. Maar niet is minder waar, je mag extra hypotheek nemen voor energiemaatregelen. Je hypotheek mag dan maximaal 106% zijn van de waarde van de woning die je gaat kopen. De extra hypotheek mag echter maximaal €9.000 zijn.

Weliswaar stijgen je hypotheeklasten maar betaal je per maand minder voor energie. Daarbij is de extra rente op de hypotheek fiscaal aftrekbaar.

Groen beleggen

Met die extreem lage rente overweeg je misschien wel om te gaan beleggen. Veel banken bieden speciale duurzame fondsen aan waarmee je investeert in een beter milieu. Dit heet ook wel impact investing. Dit zijn investeringen met als hoofddoel het behalen van een positief rendement, want dat wil natuurlijk iedereen. Maar daarbij investeer je ook in de maatschappij en het milieu. De groeiende impact-investeringsmarkt biedt financiële steun om de actuele uitdagingen van de wereld aan te gaan. Bijvoorbeeld in sectoren zoals duurzame landbouw, duurzame energie en betaalbare gezondheidszorg.

Daarnaast kun je ook beleggen in door de overheid goedgekeurde groenfondsen. Deze fondsen gebruiken je geld om te investeren in het milieu en de natuur. Groenfondsen staan over het algemeen bekend als een relatief veilige belegging, het risico ligt dus laag. Daarbij hangt een laag risico wel samen met een lager rendement. Tegenover dit lagere rendement staat wel een belastingvoordeel. Welk belastingvoordeel? Lees het hier.

Er zijn al vele initiatieven op de markt waar jij in kunt investeren. Ken je bijvoorbeeld LendahandFollow This en de Windcentrale?

Geen reacties

Nieuwe website!

Het was een hele klus en we zijn er maanden mee bezig geweest, maar het is nu dan toch echt een feit: onze nieuwe website is af!

De grootste verandering zit in de manier hoe het aanbod op deze website gekoppeld is. Dit komt tegenwoordig uit een centrale database, waardoor de kwaliteit van de gegevens gegarandeerd is. Geen kans op verschillende informatie op diverse sites. Bovendien kunnen we op deze website ons aanbod tonen zoals we graag willen: uitgebreid, klantvriendelijk, onafhankelijk van welk apparaat het bekeken wordt en met extra’s die nergens anders te zien zijn.

Eén van de dingen die het meest in het oog springt bij het woningaanbod is de kaart van Zonnegrens. Hierdoor kan de schaduwval rondom de woning op elke maand van het jaar en elk tijdstip van de dag in beeld worden gebracht. Zo kan nu bij een tuin op het noorden of het oosten eindelijk eens goed bekeken worden hoe de zon in de tuin valt!

Uiteraard is deze nieuwe site helemaal onafhankelijk van welk merk computer of telefoon gebruikt wordt en welke schermgrootte er gebruikt wordt: het werkt altijd!

Geen reacties

Waarmee onderscheidt M2 Makelaars zich?

M2 Makelaars en Facebook

Facebook is niet meer weg te denken uit ons leven. Elke dag check je wel even wat je vrienden hebben gedaan en zet je zelf een foto of verhaaltje online.

Via Facebook is het ook mogelijk om gesponsorde berichten te plaatsen. Dit doen wij regelmatig met woningen. We kunnen dan precies aangeven welke gebruikers de woning te zien krijgen. Dat zijn dus niet ‘vrienden’ van ons kantoor, maar gewoon gebruikers uit bijvoorbeeld Goes of Middelburg. Behalve de locatie, kunnen we ook zaken als leeftijdscategorie of specifieke belangstelling opgeven om de woning precies bij de doelgroep te krijgen waar de woning willen tonen.

Wij hebben een van onze medewerkers speciaal opgeleid om alles van sociale media en de mogelijkheden ervan te weten. Hierdoor bereiken wij kopers!

Whatsapp met ons kantoor!

Natuurlijk kun je onze makelaars via Whatsapp bereiken, maar ook onze kantoren zijn via Whatsapp bereikbaar. Handig als je snel even een berichtje wilt sturen!

Ook uniek: als een verkoper het op prijs stelt om via Whatsapp te communiceren, maken wij voor de woning een Whatsapp-groep aan. In deze groep kunnen dan diverse verkopers deelnemen, uiteraard de makelaar, maar ook de assistent-makelaar en het kantoor kijken mee! Zo kan er razendsnel en efficiënt gecommuniceerd worden! Een bezichtigingsverlag was nog nooit zo snel verstuurd. En zelfs geluids- of beeldberichten sturen wij via de groep.

Alles voor de beste bereikbaarheid en communicatie!

Altijd een assistent-makelaar naast de vaste makelaar.

Bij M2 Makelaars heb je niet alleen een vaste makelaar, er is ook altijd een vaste assistent-makelaar bij de woning betrokken. Handig, want zo kan een klant die bijvoorbeeld naar kantoor belt altijd iemand spreken die volledig op de hoogte is van de woning.

En een vast aanspreekpunt is voor jezelf als verkoper natuurlijk ook erg handig!

De assistent-makelaar zorgt voor een vlekkeloos verloop van de administratieve kant van de verkoop én kan ook bij allerlei praktische zaken helpen!

Focus op wonen

Er zijn makelaarskantoren die van alles een graantje mee willen pikken. Verzekeringen, bedrijfspanden, verhuur, verenigingen van eigenaars, noem maar op.

M2 Makelaars kiest voor focus op koopwoningen. Iets anders dan dat doen we namelijk niet. We helpen graag bij de verkoop van je huis en staan je ook graag bij als een aankoopadviseur op het moment dat je op zoek gaat naar een nieuw huis. Dat is onze taak, daar ligt onze focus op.

Je weet dus zeker dat je een makelaar hebt die alle ins en outs kent van deze tak van sport. Niets leidt ons hiervan af, we doen gewoon waar we goed in zijn en waar onze passie ligt!

Je kunt dan ook rekenen op jarenlange ervaring op het vlak van koophuizen met deskundige en goed geschoolde medewerkers.

Waarmee kunnen we jou helpen?

Meer dan uitstekende bereikbaarheid

Onlangs heeft M2 Makelaars geïnvesteerd in een volledig nieuw telefoniesysteem. Door een slimme verdeling van al het telefoonverkeer over onze vestigingen zijn we nóg beter bereikbaar geworden.

Is een medewerker in Vlissingen bezet? Dan gaat de klant automatisch door naar een van onze andere vestigingen zodat de bezichtigingsafspraak gewoon ingepland kan worden. Uitstekende telefonie in combinatie met de beste automatisering die er voor de makelaardij te krijgen is, zorgen voor een meer dan uitstekende bereikbaarheid en snelle afhandeling van de vraag van de klant.

Zo zijn we telefonisch goed bereikbaar. Maar het gaat nog verder! Via onze website zijn we 7 dagen per week van 9.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds bereikbaar via een chatapplicatie. En hier werkt gewoon een mens achter het scherm hoor! Geen geautomatiseerde antwoorden van een computer, maar een echte ‘live’ verbinding met onze chatmedewerker.

Optimale bereikbaar om u als beste van dienst te kunnen zijn!

Insocial

We kunnen zelf enthousiast vertellen over onze dienstverlening, maar het is belangrijker te weten hoe onze klanten dat ervaren.

Na elke bezichtiging en na elk verkoopadvies vragen wij onze klanten hoe ze onze dienstverlening hebben ervaren middels een korte online vragenlijst.

Het blijkt dat we bij een verkoopadvies gemiddeld een 8,3 krijgen en na een bezichtiging een 8,1! Klinkende cijfers dus!

* Gebaseerd op 242 reviews, afgenomen tussen 1 november 2016 en 1 juni 2017 door InSocial in opdracht van M2 Makelaars.