Zonnepanelen huren of kopen. De voor- en nadelen op een rij.

Hoewel de zon niet bepaald overuren draait op dit moment, is het juist nu de tijd na te denken over het plaatsen van zonnepanelen. Tegen de tijd dat je een knoop hebt doorgehakt over de voor jouw beste optie, ben je zo een half jaar verder en schijnt de zon volop. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen huren of kopen? Lees hier de verschillen en de voor- en de nadelen. 

Verschillen
Het grootste verschil is dat gehuurde zonnepanelen niet jouw eigendom zijn, dat geldt wel voor panelen die je koopt. Daar zit dan ook gelijk een ander verschil. De investering. Niet per se in de hoogte van het bedrag, maar wel in de hoeveelheid geld die in één keer uitgegeven wordt. Gekochte panelen betaal je vaak in één keer, terwijl je voor gehuurde panelen een maandelijks bedrag kwijt bent. Een ander verschil is dat je bij gekochte panelen zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en het herstel van eventuele schade. Bij gehuurde panelen is de leverancier daarvoor verantwoordelijk.

Voordelen gekochte zonnepanelen
Een van de verschillen met gehuurde zonnepanelen is ook direct een groot voordeel. Zodra je de zonnepanelen koopt, ben je ook direct eigenaar. Als eigenaar van de panelen krijg je in veel gevallen de btw van 21% over het totale aankoopbedrag terug. En omdat je geen maandelijkse huur voor de panelen hoeft te betalen, hebt je maandelijks een groter voordeel omdat de besparing hoger ligt. Op de lange termijn haal je een groter financieel voordeel uit gekochte panelen.

Nadelen gekochte zonnepanelen
Een nadeel van gekochte panelen is dat je zelf opdraait voor de herstelwerkzaamheden, bijvoorbeeld na stormschade. Hier ben je in veel gevallen overigens wel voor verzekerd. Je zult echter zelf actie moeten ondernemen om de schade te laten herstellen. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. De meeste zonnepanelen hoeven echter niet tot nauwelijks schoongemaakt te worden. Bij schuingeplaatste panelen spoelt de regen de vuiligheid zelf van de panelen af. Wel is het verstandig de panelen eens in de vijf jaar te laten reinigen om het grove vuil te laten verwijderen.

Voordelen gehuurde zonnepanelen
Heb je niet de mogelijkheid om een groot bedrag in één keer te investeren, dan is de optie om panelen te huren een goed alternatief. Dan heb je toch de mogelijkheid stroom op te wekken en te besparen op de energiekosten, zonder een groot budget. De huur van de panelen ligt lager dan de opbrengst van de panelen, dus je bespaart altijd iets op de energierekening. Een ander groot voordeel is dat je geen omkijken naar de panelen hebt. Het onderhoud en herstel van eventuele schade ligt bij de verhuurder.

Nadelen gehuurde zonnepanelen
Ondanks dat de huur lager is dan de maandopbrengst van de panelen, is de besparing toch een stuk lager bij gehuurde panelen. Het rendement van de panelen wordt in mindering gebracht op de huur, dus het bedrag dat je maandelijks bespaart is logischerwijs dan ook een stuk lager. Dit maakt gehuurde zonnepanelen op de lange termijn minder voordelig.

Of je de zonnepanelen huurt of koopt, is per situatie verschillend. Reken voor jezelf uit hoeveel je kunt investeren en hoeveel je wilt opbrengen en maak dan een keuze. Laat je desnoods goed voorlichten. Of je nu kiest voor gehuurde of gekochte panelen, beide opties zijn duurzaam en leveren een besparing op. Daar kunt je nooit een verkeerde keuze in maken!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.