Wat zijn de voordelen van een (redelijk) nieuw huis?

Het kopen van een nieuw huis heeft voordelen en nadelen. Om een goede keuze te kunnen maken, nemen wij je mee in de voordelen en de nadelen van nieuw kopen.

Door de stijgende energiekosten is de energiezuinigheid van nieuwe huizen een veel groter voordeel geworden. Neem bij het beslissen ook de nadelen mee van het kopen van een nieuw huis. Overweeg zeker ook een jonge woning. Een nog te bouwen woning kun je volledig afstemmen op jouw wensen. Dat is een groot voordeel, maar deze flexibiliteit heeft wel een hoge prijs. Voor het plaatsen van een extra stopcontact in een nieuw huis, moet je al flink betalen. Het gaat mogelijk wel om tienduizenden euro’s extra als je het huis met bijvoorbeeld één meter wilt verbreden.

Wat zijn de voordelen van een nieuw huis?
Nieuwe huizen zijn duurzaam gebouwd en worden niet meer aangesloten op het gas. Ook moet het huis voldoen aan voorschriften gericht op duurzaamheid. Andere voordelen zijn:

  • Alles is nieuw waardoor de onderhoudskosten de eerste jaren laag blijven;
  • Je koopt vrij op naam, waardoor u geen overdrachtsbelasting betaalt;
  • Het huis is perfect geïsoleerd;
  • Doordat er moet worden voldaan aan het Bouwbesluit, kun je rekenen op kwalitatieve bouw.

Wat zijn de nadelen van een nieuw huis?
Het nieuw laten bouwen van een huis is erg kostbaar. Door de kwalitatief goede bouw en het duurzaam bouwen, kun je rekenen op hoge kosten. Zeker in deze tijd met stijgende kosten voor vakmensen en materialen. Andere nadelen zijn:

  • Er zit veel tijd tussen het kopen en er daadwerkelijk gaan wonen;
  • Hoge kosten van afwijkende wensen bij de bouw;
  • Beperkter aanbod;
  • Na de oplevering moet je de tuin nog aanleggen;
  • Geen onderhandelingsruimte bij het kopen;
  • Kopen op basis van een tekening.

Door het kopen van een jonge woning heb je veel van de voordelen wel en de nadelen niet
Een huis kopen van een aantal jaren oud geeft je nog steeds de duurzame voordelen, maar nadelen zoals hoge kosten van personeel, bouwkosten en een kale tuin heb je niet met een jonge woning. Helaas zijn de prijzen van dergelijke huizen ook hoog, maar door de dalende huizenprijzen komt er weer meer ruimte om te onderhandelen over de prijs.

Een redelijk nieuw huis is vaak instapklaar
Jonge huizen zijn vaak goed afgewerkt en qua duurzaamheid ben je ook gelijk klaar voor de toekomst. Uiteraard moet je het huis nog wel zo goed mogelijk afstemmen op jouw wensen, maar je hoeft geen verbouwingen uit te voeren om het huis geschikt te maken voor het wonen. Het blijft vaak beperkt tot het schilderen van de binnenkant in de juiste kleuren. De huizen hebben waarschijnlijk het energielabel A+++. Als de energieprijzen ook in de toekomst hoog blijven, zullen dergelijke huizen ook waardevaster zijn dan huizen met slechtere energielabels.

Ben je op zoek naar een jonge woning? Onze makelaars kunnen je helpen bij deze zoektocht!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.