M2 Makelaars

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Wat is mijn woning waard?

Wat is mijn woning waard?

Wat is mijn woning waard?

De waarde van een woning. Het houdt ons uiteraard altijd bezig. Mensen zijn continu om zich heen aan het kijken naar hoe vergelijkbare woningen in de buurt verkocht worden om zo bij te houden wat de waarde van de eigen woning moet zijn.

Redenen

Er kunnen diverse redenen zijn om de waarde van de woning te willen weten. Bij minder leuke omstandigheden zoals een echtscheiding of een sterfgeval bijvoorbeeld. Maar gelukkig is men meestal benieuwd naar de waarde bij een hele leuke situatie: verhuisplannen!

Woz waarde

Voor een aantal situaties is de waarde al voorhanden. De overheid hanteert namelijk altijd als uitgangspunt de WOZ waarde van de woning. Dus voor het uitrekenen van het eigenwoningforfait of de erfbelasting ben je snel klaar. De WOZ waarde van een woning is namelijk openbaar beschikbaar via de website www.wozwaardeloket.nl. Je kunt daar van elke woning de huidige WOZ waarde opvragen en in de meeste gevallen wordt ook de historie van de waarde getoond.

Marktwaarde

Voor de meeste redenen om een waarde te willen weten, is men op zoek naar de marktwaarde. Het NRVT, het Nederlands Register van Vastgoed Taxateurs, hanteert voor de marktwaarde de volgende definitie:

Dus bij voorgenomen verkoop van de woning wil je op voorhand weten wat de woning waard is bij verkoop en ben je dus op zoek naar deze waarde.

Online rekentool

Omdat er steeds meer data beschikbaar is over transacties van woningen, zijn er ook diverse online tools ontstaan die de waarde kunnen voorspellen. Ook M2 Makelaars biedt iedereen de mogelijkheid om een geautomatiseerd bepaalde waarde van de woning op te vragen. Via een makkelijke tool kun je na het beantwoorden van enkele korte vragen gelijk de geschatte waarde van de woning ontvangen. Probeer het maar eens op deze pagina.

Gratis waardebepaling

Als je de waarde van je woning wilt weten omdat je verkoopplannen hebt, is het vaak verstandig om een gratis waardebepaling aan te vragen. Tijdens dit gesprek noteert de makelaar alle kenmerken van de woning waardoor je een exacte inschatting van de waarde zult krijgen. Ook kun je gelijk vragen stellen over het verkoopproces, de kosten, etc.

Taxatie

Natuurlijk is het ook mogelijk om de marktwaarde zwart op wit in een uitgebreid rapport te krijgen. Een gevalideerd taxatierapport heb je bijvoorbeeld nodig bij de aanvraag of wijziging van je hypotheek. De huidige taxatierapporten zijn zeer uitgebreid en vereisen een uitvoerige onderbouwing middels referentieobjecten.

Waarde bij verkoop

Alles wat hierboven staat geeft natuurlijk een indicatie van de waarde van de woning. Maar achter de uiteindelijke verkoopopbrengst kom je natuurlijk alleen maar door de woning ook daadwerkelijk te koop aan te bieden. En alle goede inschattingen ten spijt: de verkoopprijs kan tegenwoordig nogal eens afwijken van de marktwaarde. Er is momenteel zo veel vraag naar een woning dat in het merendeel van alle verkopen er sprake is van overbieding. Dit betekent dat de woning boven de vraagprijs verkocht wordt.

De vraag die dan natuurlijk rijst: is dan de marktwaarde die verkoopprijs…? Het antwoord: Soms wel, soms niet. Zeer veel woningen worden tegenwoordig bij inschrijving verkocht (zie het weblog van volgende week woensdag over dit onderwerp) waarbij meerdere mensen een bod doen. Regelmatig zien we dan dat een aantal biedingen rondom een zekere prijs schommelen terwijl er af en toe één of twee uitschieters zijn die daar (flink) boven liggen. De uiteindelijke verkoopprijs is dan niet de marktwaarde. Iemand wilde de woning gewoon heel graag kopen en beseft dat hij er meer voor betaalt dan de woning waard is. Het is dan ook zeker niet gezegd dat een volgende woning, vergelijkbaar en in de buurt gelegen, ook voor zo’n hoge prijs verkocht wordt.
In dit voorbeeld kunnen we echter wel stellen dat het bedrag waar meerdere biedingen vlak bij lagen, de marktwaarde is. Als meerdere klanten bereid zijn deze prijs te betalen, mogen aannemen dat daar de marktwaarde ligt.

De waarde bij verkoop, of beter: de verkoopprijs, kan dus soms flink hoger liggen dan de vooraf geschatte waarde. Dat heeft alles te maken met de huidige, zeer gunstige marktomstandigheden.

Dit weblog is geschreven door Marco van der Knaap. Gecertificeerd NVM makelaar/taxateur bij M2 Makelaars.

Gerelateerde berichten

#Gezocht! Riante tuin voor Tim

M2 Makelaars is voor een klant op zoek naar een leuk huis op een riant perceel van minimaal 500m2....

Lees verder

Verscherpte corona maatregelen en de gevolgen voor de makelaardij

De makelaardij en de corona maatregelen Deze week zijn de maatregelen m.b.t. het terugdringen van...

Lees verder

Krappe woningmarkt? Zo kom je toch aan je droomhuis!

Krappe woningmarkt? Zo kom je toch aan je droomhuis! De krapte in de woningmarkt blijft nog wel...

Lees verder