Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

De begrippen waardebepaling en taxatie worden vaak door elkaar gebruikt. Tijd om de verschillen eens goed op een rijtje te zetten!

De eerste stap om te ontdekken wat jij nodig hebt, is de fase waarin jij je bevindt. Waar heb je een advies of rapport van de woning voor nodig?

 

Waardebepaling:
Ben je van plan om binnenkort op zoek te gaan naar een nieuwe woning? Of misschien heb je al iets nieuws gevonden. Hier begint het voorbereiden van de verkoop van de eigen woning al. Voor het oriënteren maar ook voor het uitbrengen van een bod is het handig om te weten wat de verkoopwaarde van de huidige woning is.

Met een waardebepaling komt de makelaar langs bij de woning. Bij M2 Makelaars wordt dit ook wel een vrijblijvend verkoopadvies genoemd. De makelaar komt langs en zal de actuele verkoopwaarde van jouw woning berekenen. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar de locatie van de woning, de staat van het object en vergelijkbare woning (welke recent verkocht zijn).

Alleen nieuwsgierig naar de waarde van de woning maar geen verkoopplannen? Vul dan het online waarderapport in op onze website!

 

Taxatie:
Een taxatierapport wordt opgesteld door een gecertificeerd makelaar-taxateur die de waarde van de woning vastlegt in een officieel taxatierapport. De specialist komt dus net als bij een waardebepaling ook bij de woning langs en houdt met dezelfde punten rekening. Ook zal de WOZ-waarde van de woning worden vermeld.

Een taxatierapport is in diverse gevallen een vereiste, bijvoorbeeld bij het verkrijgen of afsluiten van een hypotheek of als je de herbouwwaarde van jouw woning wilt weten. Ook is er een taxatierapport nodig bij het vaststellen van vermogen, zoals bij een scheiding of het overlijden van iemand.

Het opstellen van een taxatierapport is een stuk uitgebreider dan een waardebepaling. Aan een taxatie zitten dan ook kosten verboden.

Goed om te weten, het opstellen van een taxatierapport moet gedaan worden door een onafhankelijke partij welke niet betrokken is bij de (ver)koop van de woning.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.