Wat is de beste maand om een huis te (ver)kopen?

Geregeld krijgen wij de vraag wat de beste maand is om een huis te verkopen of te kopen. Funda zocht het voor ons uit! Benieuwd? Lees snel verder.

Is het gunstiger om een huis te kopen in juli of in december? En kan een verkoper die een zo hoog mogelijke prijs wil beter wachten tot het voorjaar, of maakt de tijd van het jaar niets uit?

Corrigeren vanwege stijgende huizenprijzen
Om erachter te komen of er zoiets als een seizoenseffect bestaat, keken we naar alle bestaande woningen en appartementen die in de laatste vijf jaar via funda zijn verkocht: in totaal bijna een miljoen objecten.

Nu zijn de huizenprijzen enorm gestegen: in vijf jaar tijd is de gemiddelde prijs per vierkante meter in Nederland bijna verdubbeld. Om een goede vergelijking tussen maanden te kunnen maken, hebben we deze trend losgekoppeld van mogelijke seizoenseffecten. De stijgende huizenprijzen zouden anders een vertekend beeld geven in de analyse.

Mei versus december
Vervolgens hebben we eerst onderzocht wat het het beste moment is om te verkopen. Hiervoor hebben we gekeken naar het moment waarop een huis werd geplaatst op funda en naar de uiteindelijke transactieprijs. We zien dan een jaarlijks terugkerend patroon, waarbij de hoogste transactieprijs per vierkante meter steeds in mei ligt. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt dan gemiddeld 46 euro boven de trend . De slechtste maand om een woning aan te bieden is december. Verkopers ontvangen dan gemiddeld 76 euro minder per vierkante meter dan de trend zou voorspellen.

Het beste moment om te verkopen is in mei: dan ligt de transactieprijs per vierkante meter het hoogst

Februari gunstigst voor kopers
Dan de cijfers voor kopers. In welke maand slepen zij de beste deal uit de huizenmarkt? Hiervoor vergeleken we het moment waarop een huis gekocht w erd met de uiteindelijke transactieprijs. In een grafiek lijken de uitkomsten sterk op die van de verkoper, maar met een paar maanden vertraging. Logisch, want het verkoopmoment komt pas een tijdje ná de publicatie op funda. Kijkend naar de laagste transactieprijs kunnen kopers het beste in februari hun slag slaan. De minst gunstige maand om te kopen is juli.

Het beste moment om een huis te kopen is in februari

 

Goed moment om op te vallen?

Met Blikvanger brengt u uw object én kantoor onder de aandacht van zoekers.

Maand heeft slechts kleine invloed
Dus heeft het zin om te wachten met (ver)kopen tot het meest gunstige moment van het jaar? Dat niet. Want het effect van dat moment is uiteindelijk maar klein. Zeker in vergelijking met de invloed van de stijgende huizenprijzen in het algemeen. Het is handig om te weten, maar kopers en verkopers zouden hun plannen er niet vanaf moeten laten hangen.

Bron: Funda

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.