Wanneer krijg je vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Om op bovenstaande vraag antwoord te geven is het goed om uit te leggen wat overdrachtsbelasting eigenlijk is. Overdrachtsbelasting is belasting die je betaalt bij de overdracht van de woning. Je betaalt deze belasting alleen bij bestaande woningen, dus niet bij nieuwbouw, en bedraagt meestal zo’n 2 procent van de aankoopwaarde.

In sommige gevallen hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Huizenkopers tussen de 18 en 35 jaar die een woning kopen tot 440.000 euro zijn vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting. Hierbij maakt het niet uit of het de eerste, tweede, derde of misschien wel vierde koopwoning is. Je mag echter wel maar één keer gebruik maken van de vrijstelling. Heb je hem bij de koop van jouw tweede huis al gebruikt en koop je nu jouw derde huis, dan vervalt de vrijstelling.

Verder heb je als koper een verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling nodig om aanspraak te maken op de vrijstelling. In deze verklaring staat aan welke voorwaarden je moet voldoen. Door het tekenen van de verklaring, geef je aan dat je ook daadwerkelijk aan deze voorwaarden voldoet. Deze verklaring kun je downloaden op de website van de Belastingdienst.

Enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking voor de vrijstelling te komen:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar op het moment van het ontvangen van de vrijstelling
  • Je gaat zelf in de woning wonen
  • Je betaalt niet meer dan 440.000 euro voor de woning
  • Je hebt nog niet eerder aanspraak gemaakt op de vrijstelling

Ben je wel tussen de 18 en 35 jaar, maar jouw partner niet? Dan kun je gewoon aanspraak maken op de vrijstelling. Jouw partner betaalt dan wel de 2 procent overdrachtsbelasting over zijn of haar deel van de koopsom.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.