M2 Makelaars

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Verkoop bij inschrijving: hoe werkt dat?

Verkoop bij inschrijving: hoe werkt dat?

Verkoop bij inschrijving: hoe werkt dat?

De huidige marktomstandigheden zijn uitstekend voor woningverkopers. De rente is laag, er is (zeer) weinig aanbod en het aantal zoekers is hoog. Het is dan zoeken naar een verkoopmethode waarbij iedereen een eerlijke kans krijgt. M2 Makelaars werkt daarom in bijna alle gevallen met een ‘verkoop bij inschrijving’.

Hoe werkt dat?

Bij een verkoop bij inschrijving worden klanten uiteraard in de gelegenheid gesteld om eerst de woning te bezichtigen. Doorgaans gaat dat op een zogenaamde ‘kijkdag’. Een ochtend of middag of meerdere dagen waarbij het mogelijk is om op afspraak het huis te bekijken. Op de kijkdagen worden alle afspraken gecombineerd. Dat is natuurlijk handig voor de verkoper, die hoeft dan maar 1 of 2 dagen het huis beschikbaar te houden.

De kijkdag is eigenlijk hetzelfde als een gewone bezichtiging. Het enige verschil is dat op de kijkdag meerdere mensen achter elkaar komen kijken. Je krijgt ruim de tijd om de woning goed te kunnen bekijken, net als bij een reguliere bezichtiging.

Inschrijfformulier

Naast de brochure ontvang je op de kijkdag ook een inschrijfformulier. Met dit formulier is het mogelijk om een bod te doen op de woning. Op het formulier kun je naast de hoogte van het bod ook aangeven wanneer je de eigendomsoverdracht wenst en of er voorbehouden, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van een hypotheek, van toepassing zijn.

Dit inschrijfformulier moet dan voor een bepaalde datum en tijd ingeleverd zijn op ons kantoor. Dat mag natuurlijk persoonlijk, maar kan ook via mail of whatsapp doorgestuurd worden.

Gunning

Na het sluitingsmoment, de dag en tijd tot wanneer er geboden mocht worden, worden de ontvangen biedingen besproken met de verkoper van de woning. Die mag vervolgens kiezen aan wie hij de woning wilt verkopen. Dat heet officieel ‘gunnen’. Vaak kiest een verkoper natuurlijk voor de hoogste prijs, maar soms zijn betere randvoorwaarden van een iets lager bod reden voor de verkoper om voor dat bod te kiezen.

Na-onderhandeling

Bij een verkoop bij inschrijving is het niet de bedoeling dat er na-onderhandeld wordt. Je moet dus één keer een bod doen waarvoor je de woning wilt kopen. Soms scheelt het maar een paar honderd euro en heb je gewoon pech. En in sommige vallen heb je de woning voor maar een tientje verschil te pakken! We hebben inmiddels alles al een keer meegemaakt…

Boven vraagprijs?

Moet je dan altijd boven de vraagprijs bieden? Zeker niet. Maar: op dit moment worden wel 70 tot 80% van de woningen op of boven de vraagprijs verkocht. Dus als je lager biedt, is de kans groot dat de woning naar een ander toegaat.

Wat moet ik bieden?

Deze vraag krijgen wij heel veel binnen en is tevens de moeilijkste vraag om te beantwoorden. Voorop gesteld: als wij de woning verkopen kunnen wij een kandidaat-koper natuurlijk nooit adviseren over de bieding. We kunnen alleen als verkoopmakelaar optreden. Als je hulp en ondersteuning zoekt bij koop van een huis, doe je er verstandig aan een aankoopmakelaar in te schakelen.

Toch een paar tips over de bieding

1. Bied wat je zelf redelijk vindt. En reken er op dat wanneer je in deze markt een woning wilt kopen, je een paar keer ernaast zult zitten en de koop naar een ander toe zal gaan. Maar er komt een moment dat je de woning te pakken hebt! Kijk naar welke maandlasten bij je passen en bied dan de corresponderende koopprijs. En dan maar afwachten…
2. Bied een gek getal. Soms is het verschil maar een tientje. Dus als je bereid bent € 190.000,- te betalen, bied dan € 190.009,-. Of verwerkt je geboortedatum in het bod. Soms zijn het maar hele kleine verschillen en vaak is – bij gelijke overige condities – de verkoper dan wel zo sportief om het aan de hoogste te gunnen. Al scheelt het maar een tientje.

Dit weblog is geschreven door Marco van der Knaap. Gecertificeerd NVM makelaar/taxateur bij M2 Makelaars.

 

Gerelateerde berichten

#Gezocht! Riante tuin voor Tim

M2 Makelaars is voor een klant op zoek naar een leuk huis op een riant perceel van minimaal 500m2....

Lees verder

Verscherpte corona maatregelen en de gevolgen voor de makelaardij

De makelaardij en de corona maatregelen Deze week zijn de maatregelen m.b.t. het terugdringen van...

Lees verder

Krappe woningmarkt? Zo kom je toch aan je droomhuis!

Krappe woningmarkt? Zo kom je toch aan je droomhuis! De krapte in de woningmarkt blijft nog wel...

Lees verder