Twijfel na uitbrengen van een bod? Tijdens deze fasen trek je het bod zonder consequenties in!

Je zit volop in de zoektocht naar het perfecte huis. Het aanbod is niet heel groot, dus je doet wat concessies hier en daar. Je komt een huis tegen en je weet dat je snel moet zijn, dus je regelt een bezichtiging en je brengt direct een bod uit. En ineens krijg je het benauwd. Je twijfelt of dit wel echt de woning is die je wilt hebben. Wat nu? Kun je nog terug?

Om daar antwoord op te geven, moet eerst gekeken worden naar de exacte situatie. Er zijn vier opties:

Optie 1: Je hebt een bod uitgebracht, maar nog geen reactie.
Geen stress. Je kunt het bod nog intrekken. Zolang er geen reactie is gegeven, kan er nog van alles gebeuren. Je kunt het bod op dit moment ook nog aanpassen. Dit geldt voor zowel de koopprijs als de ontbindende voorwaarden.

Optie 2: Je hebt een bod uitgebracht en een tegenbod ontvangen.
Nu ben je in onderhandeling. Het staat je in deze fase nog gewoon vrij ook in onderhandeling te gaan met andere verkopers. Er mag altijd op meerdere huizen tegelijk bieden en zelfs in onderhandeling zijn. Ook in deze fase mag het bod nog altijd wijzigen of intrekken.

Optie 3: Je hebt een bod uitgebracht en dat is geaccepteerd.
Hartstikke mooi natuurlijk, maar als er twijfels in het spel zijn, begin je wellicht wat stress te voelen. Toch is er in deze fase ook nog steeds niet zoveel aan de hand. Zelfs als de verkoper het bod accepteert, mag je jouw bod nog intrekken. Een mondelinge overeenkomst is in dit geval niet bindend. Staat het niet zwart-op-wit? Dan kun je er nog steeds zonder problemen onderuit.

Optie 4:Je hebt een bod uitgebracht en een voorlopig koopcontract getekend.
Nu is het moment om slapeloze nachten te hebben. In het voorlopig koopcontract ben je het eens geworden over de prijs en de voorwaarden. Staat jouw handtekening onder dit contract, dan bereik je een principeakkoord over de koop en is de woning van jou. Wel heb je een wettelijke bedenktijd van drie dagen waarin je alsnog door het oog van de naald kunt kruipen en de koop mag annuleren. Na deze drie dagen gelden de ontbindende voorwaarden die in het voorlopig koopcontract zijn opgesteld, bijvoorbeeld een financieel voorbehoud.

Heb je alle fasen gehad en laten verlopen en wil je echt onder de koop uit? Ook dat kan, maar wel tegen betaling van 10% van de koopsom.

Je hebt dus echt nog behoorlijk wat bedenktijd op het moment dat je een bod hebt gedaan. Het is echter wel goed om serieus na te denken over het uitbrengen van een bod. Dat scheelt weer een aantal slapeloze nachten, voor zowel jezelf, als voor de verkopende partij!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.