Krijgen starters subsidie voor het kopen van een huis?

Er zijn in veel gemeenten al startersleningen beschikbaar om starters te helpen bij het kopen van een huis. Helaas maken deze startersleningen nog niet het grote verschil voor starters. Er zijn nu plannen voor een Nationaal Fonds voor Betaalbare Koopwoningen. Het moet voor starters mogelijk worden om een flinke subsidie te krijgen zodat het verkrijgen van een koopwoning wél haalbaar wordt.

Door de hoge huizenprijzen hebben starters het erg lastig op de huizenmarkt. In tegenstelling tot zogenaamde doorstromers hebben ze geen eigen woning waarmee ze kunnen profiteren van de stijgende huizenprijzen. Met een subsidie tot maar liefst €50.000 krijgen starters ruime mogelijkheden. Niet alle starters hebben recht op €50.000, waar de hoogte van afhankelijk wordt is nog niet bekend. De subsidie staat nog niet open maar moet binnen een paar maanden aan te vragen zijn.

Nationaal Fonds voor Betaalbare Koopwoningen
Eind 2022 heeft de Tweede Kamer besloten dat er een Nationaal Fonds voor Betaalbare Koopwoningen moet komen. Er wordt een bedrag van €40 miljoen in het fonds gestort. Starters die onvoldoende kunnen lenen op hun inkomen moeten met het subsidiebedrag wel mogelijkheden krijgen. Subsidie moet mogelijk worden voor starters met een inkomen tot maximaal twee keer modaal. Het gaat om inkomens tot €80.000. Ook worden er eisen gesteld aan het te kopen huis. De koopsom mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan €355.000.

Het effect op de huizenprijzen wordt onderzocht
De subsidie moet niet tot gevolg hebben dat de huizenprijzen weer extra stijgen. Jaren geleden werd de jubelton geïntroduceerd. Ouders kregen de mogelijkheid om de kinderen ongeveer €100.000 belastingvrij te schenken voor het kopen van een huis. Een bijkomend effect was een verdere stuwing van de huizenprijzen. Dit is niet gewenst en daarom worden de effecten van de subsidie eerst onderzocht. Als de onderzoeksresultaten geen grote bezwaren aan het licht brengen, komt de subsidie er binnen een paar maanden.

Voor de zomer komt er meer duidelijkheid
Hoe de subsidie eruit gaat zien moet de komende maanden duidelijk worden, geeft minister De Jonge aan. De gemeenten krijgen ook een rol in de uitvoering van de regeling. Dat is ook al het geval met de starterslening waar starters in veel gemeenten nu al gebruik van kunnen maken.

De huidige starterslening maakt niet het verschil
De huidige starterslening staat alleen open voor starters die wonen in een gemeente die de regeling uitvoert. De gemeente Den Haag biedt de regeling bijvoorbeeld aan, maar de gemeente Utrecht niet. Dit maakt de regeling willekeurig en het biedt niet voor alle starters kansen. Wat de voorwaarden voor de starterslening zijn, verschilt per gemeente. De regeling is erop gericht om met name de eerste drie jaar de hypotheeklasten te verlagen. Vaak zijn starters onvoldoende geholpen met de starterslening.

De subsidie voor starters moet een groot verschil gaan maken voor starters op de huizenmarkt. De komende maanden zal er meer duidelijk worden.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.