Past mijn huidige hypotheek nog bij mij?

Een hypotheek heeft vaak een looptijd van 30 jaar. Tijdens deze periode heeft de hypotheek aandacht nodig, vooral bij veranderingen in jouw leven. In hoeverre kun je een bestaande hypotheek aanpassen en wanneer zijn aanpassingen nodig?

Een hypotheek sluit je af voor het kopen van een huis. Voor het verbouwen of het verduurzamen van het huis kun je eventueel nog een aanvullende hypotheek afsluiten. Toch heeft ook jouw huidige hypotheek aandacht nodig. Zo moet er bijvoorbeeld aandacht zijn voor de betaalbaarheid in de toekomst. Oudere hypotheken hebben mogelijk nog een aflossingsvrij deel. Zijn de hypotheeklasten ook nog betaalbaar na de pensionering?

Recht op een lagere hypotheekrente?
In de afgelopen tien jaar zijn de huizenprijzen hard gestegen. Dit in combinatie met aflossingen op de hypotheekschuld kan ervoor zorgen dat je recht hebt op een lagere hypotheekrente. In de hypotheekrente zit namelijk een opslag die banken rekenen omdat ze een bepaald risico lopen. Door een stijgende overwaarde in het huis, daalt het risico voor de bank.

Je hebt bijvoorbeeld in het verleden een hypotheek afgesloten van €250.000. Door aflossingen is de schuld nu nog €175.000. Het huis heeft inmiddels een waarde van €400.000. Door de grote overwaarde is de kans op het moeten verkopen van het huis met een restschuld veel kleiner geworden. Neem in dit soort gevallen contact op met jouw hypotheekadviseur of met de hypotheekverstrekker. Mogelijk heb je recht op een lagere hypotheekrente.

Veranderingen in het leven
Een echtscheiding of het overlijden van de partner kan ook van grote invloed zijn op de hypotheek. Bij een scheiding behoudt één van de partners de woning of deze wordt verkocht. In beide gevallen heeft het invloed op de hypotheek. Bij het overlijden van een van de huiseigenaren kan de hypotheek (gedeeltelijk) afbetaald worden door een overlijdensrisicoverzekering. De hypotheek moet in ieder geval afgestemd worden op de nieuwe situatie. Andere veranderingen die impact hebben zijn:

  • In het huwelijk treden;
  • Samenwonen met een partner;
  • Met pensioen gaan;
  • Arbeidsongeschiktheid;
  • Werkloosheid

Past de hypotheekvorm nog bij je?
Bij het afsluiten van een hypotheek kies jij de hypotheekvorm die op dat moment het meest passend is. Mogelijk heb je in het verleden gekozen voor een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Later kun je spijt hebben van die keuze of door nieuwe inzichten wil je toch af van de beleggingshypotheek. Als de hypotheek niet meer aansluit op jouw wensen, kun je aanpassingen door laten voeren.

Hypotheeklasten zijn te hoog

Als de hypotheeklasten te hoog zijn, kun je in overleg met de hypotheekadviseur veranderingen in de hypotheek laten doorvoeren. Dit moet altijd in overleg met de adviseur, want veranderingen kunnen het fiscaal voordeel verminderen. De hypotheekadviseur kan samen met je op zoek gaan naar mogelijkheden die geen negatieve gevolgen hebben.

Oversluiten van de hypotheek
In sommige gevallen is het oversluiten van de hypotheek naar een andere bank de beste oplossing. Dit is geen eenvoudige handeling, want dit soort veranderingen lopen via de notaris. Een goed onderbouwd advies is altijd verstandig. Zeker als er al meerdere jaren niet naar de huidige hypotheek is gekeken.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.