Lenteklussen in en om het huis!

Het is weer lente! De dagen worden langer, de zon schijnt weer wat vaker en de natuur begint weer te bloeien. Dit is het perfecte moment om weer lekker in en rondom het huis aan de slag te gaan. Hier zijn een aantal werkzaamheden die je kunt uitvoeren om het huis helemaal lenteproof te maken.

Ramen schoonmaken
Nu de zon weer begint te schijnen, is het belangrijk om de ramen schoon te maken. Zo komt er meer licht naar binnen en krijg je een fris gevoel in huis. Gebruik hiervoor een emmer met warm water en een beetje afwasmiddel. Vergeet niet om ook de kozijnen en vensterbanken mee te nemen. Zet vervolgens de ramen open en laat de frisse lucht naar binnen stromen.

Zaaien, planten en snoeien
Nu de lente weer is begonnen, is het tijd om de tuin onder handen te nemen. Begin bijvoorbeeld met het verwijderen van afgestorven bladeren en takken. Daarna kun je de bodem van de tuin omspitten en bemesten. Zo creëer je een gezonde voedingsbodem waar planten goed op kunnen groeien. Als je een moestuin hebt, is dit het moment om te beginnen met zaaien en planten. Denk aan groenten zoals sla, wortels, radijsjes en komkommers. Ook kun je nu bomen en struiken gaan snoeien. Zo kan de zon weer volop schijnen op de bloemen en planten in de tuin. Vergeet niet om de planten regelmatig water te geven, vooral als het warm en droog weer is.

Tuinset gereed maken
Ook het terras kan wel weer wat aandacht gebruiken na de donkere wintermaanden. Maak het schoon met een hogedrukreiniger en vul de bloembakken met lentebloemen zoals tulpen en narcissen. Heeft jouw tuinset de winter niet overleefd, dan kun je vast op zoek gaan naar een nieuwe set. Doet de set het nog prima, dan kan hij waarschijnlijk wel een sopje gebruiken. Verwijder de groene aanslag en neem alles grondig af.

Kledingkast opruimen
Nu het weer wat warmer wordt, is het tijd om de kledingkast eens onder de loep te nemen. Berg dikke wintertruien en jassen op en maak ruimte voor luchtige jurkjes, rokjes, korte broeken en t-shirts. Houd de lange broek wel bij de hand. De lentes in Nederland kunnen nog behoorlijk fris zijn. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om de kast eens goed op te ruimen. Haal alles eruit en geef weg of verkoop wat je niet meer draagt of wat niet meer past.

Accessoires vervangen
Ook in huis kun je wat veranderingen aanbrengen om de lente te verwelkomen. Vervang de winterse accessoires, zoals dekens en kussens, door lichtere varianten in vrolijke kleuren. Koop wat bloemen en zet ze in mooie vazen in de woonkamer. Zo haal je de lente ook naar binnen.

Zonne-energie gebruiken
Tot slot is dit het moment om kritisch te kijken naar de energierekening. Nu de zon weer volop schijnt, kun je maar beter goed gebruik maken van de zonne-energie. Misschien is dit wel het moment om zonnepanelen aan te schaffen of te investeren in een zonneboiler. Zo bespaar je niet alleen geld, maar lever jr ook een bijdrage aan een duurzamere wereld.

Laat de lente maar komen!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.