Lekkage in de badkamer zelf opsporen

Lekkage in de badkamer kan overal vandaan komen. De badkamer is nu eenmaal een erg vochtige ruimte en daarmee gevoelig voor lekkage. Ouderdom, achterstallig onderhoud of slecht vakmanschap betekenen al snel dat je het water langs de muren in de woonkamer hebt lopen. Je kunt direct de loodgieter bellen, maar je kunt ook eerst zelf proberen te achterhalen waar het vocht vandaan komt. Wie weet kun je, in deze dure tijden, nog wat geld besparen.

Oorzaken lekkage
De meeste lekkages bevinden zich in de douche. Hier stroomt jaarlijks het meeste water langs. Er zijn verschillende oorzaken die voor lekkage kunnen zorgen:

  • Lekkende waterleidingen
  • Scheuren in de tegels
  • Versleten voegen
  • Onderbrekingen in de kitranden
  • Verstopte doucheputjes
  • Loszittende rozetten

Slecht onderhoud
In veel gevallen komt de lekkage omdat kitranden niet (meer) waterdicht zijn. Dat is in meerdere opzichten vervelend. U hebt namelijk én lekkage én de schade wordt vaak niet vergoed door de verzekeraar. Versleten kitnaden zijn vaak een oorzaak van slecht onderhoud. Slecht onderhoud is niet verzekerd bij waterschade. Is je waterleiding gesprongen of is de afvoer kapot, dan valt dit vaak wel binnen de verzekering.
Voordat je de installateur inschakelt, kun je eerst de volgende stappen doorlopen om zelf alvast wat onderhoud en herstelwerk te plegen.

Controleer de rozetten
Controleer eerst het kitwerk bij de rozetten van de kraan. Rozetten zijn de ronde kapjes die over uw kraan heen worden geschoven. Na verloop van tijd kan het kitwerk hier loslaten. Schroef de rozetten een klein beetje los en controleer of het kitwerk rondom het schroefwerk scheuren of oneffenheden bevat. Is dit het geval, dan verwijder je eerst de oude kit om vervolgens weer een nieuwe laag siliconenkit aan te brengen.

Controleer het doucheputje
Zat daar het probleem niet? Controleer dan het doucheputje. Maak je het doucheputje niet regelmatig schoon, dan is dit een verzamelplaats van haren, huidsmeer en andere materiën die je door het doucheputje laat stromen. Laat je dit zitten, dan gaat het na verloop van tijd niet alleen erg ruiken, maar ontstaat er ook kans op lekkage. Het water kan niet meer weg en zoekt andere plekken om door te kunnen lopen. Daarnaast is er rondom het doucheputje of de -goot ook een kitrand aangebracht. Controleer of deze nog stevig is door met een mesje tussen de doucheput en de vloertegel te komen.

Controleer het voegwerk
Dezelfde truc herhaal je ook voor al het voegwerk en de kitranden in de badkamer. Al het voegwerk? Ja, al het voegwerk. Om de lekkage te achterhalen is het belangrijk dat je alles kunt uitsluiten. Slechte of verouderde voegen zijn nu eenmaal een risico en een vochtabsorbeerder. Zodra je vocht achter de voegen krijgt is dat een voorbode voor lekkage. Heb je geen ruimte tussen het voegwerk gevonden, dan zit ook daar het lek niet.

Controleer de waterleiding
Zit het niet in de voegen, kitranden en de kraan, dan kan het nog zijn dat de waterleiding lekt. Dat controleer je eenvoudig zelf. Noteer de stand van het water die de watermeter aangeeft voordat je gaat slapen. Is de stand de volgende ochtend, voordat je het toilet hebt doorgespoeld veranderd, dan is er een grote kans op een lek in de waterleiding. In dat geval kun je  beter een expert bellen.

Heb je alle stappen doorlopen en het lek nog steeds niet gevonden, dan wordt het tijd een loodgieter in te schakelen. Hoe langer je wacht, hoe meer schade het water aanricht, dus snelle actie is aan te raden.

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.