Ga voorbereid de herfst in!

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, de bladeren vallen van de bomen en de zakken met pepernoten liggen alweer in de schappen. Tekenen dat de herfst haar intrede heeft gedaan. Tijd om je woning (en tuin) voor te bereiden op dit vaak onstuimige seizoen.

Maaien en snoeien
Dit is in ieder geval de maand om nog voor een laatste keer het gazon te maaien. Dan hebt je daar verder geen omkijken meer naar. Maait je veel later het gras, dan loop je het risico dat je de grasplanten onherstelbaar beschadigt. Ook doe je er goed aan nu fruitbomen en rozenstruiken te snoeien. Ook de berk, esdoorn, kastanjeboom en walnootboom mogen nu worden gesnoeid. Je geeft de bomen en planten daarmee de ruimte in het voorjaar weer volop te kunnen bloeien. Halfvergane bomen en struiken mogen flink kort gesnoeid worden, grote kans dat ze in het voorjaar weer opleven. Zorg er bij het snoeien voor dat je de takken altijd schuin snoeit en gebruik een scherpe snoeischaar om de takken niet te beschadigen.

Sloten smeren
Met de herfst kan het ook gelijk een stuk kouder en vochtiger worden. Smeer daarom de sloten van de schuur, woning en brievenbus met een beetje kruipolie. Door sloten nu al te smeren voorkom je dat er vocht in de cilinder komt te zitten, wat vervolgens weer kan bevriezen zodra het echt koud wordt. Bevroren sloten moeten eerst ontdooien voordat je deze weer open krijgt. Onhandig als je op dat moment net de fiets nodig hebt uit het schuurtje. Het is ook goed voor het behoud van het slot. Door vocht kan de cilinder uitzetten waardoor het slot op den duur niet meer goed werkt.

Bladeren opruimen
De herfst staat ook gelijk aan vallende bladeren. Op de oprit bijvoorbeeld. Veel bladeren op de oprit, in combinatie met een fikse regenbui, zorgen voor gevaarlijke situaties. Nat blad kan spiegelglad worden waardoor je vervelend kunt komen te vallen. Veeg daarom met regelmaat de bladeren rondom de woning weg. Vallende bladeren liggen ook in de goot. Verstopping en de bijbehorende lekkage liggen op de loer. Maak met regelmaat de goot schoon, gebruik een gootdrain of plaats een bladvanger over de regenpijp aan het uiteinde van de dakgoot. Kruip dan toch de ladder op om de dakgoot schoon te maken, controleer dan direct even het dak. Zitten alle dakpannen nog vast en zijn ze nog intact? Zo niet, dan is dit het moment dat aan te pakken.

Schoorsteen vegen
Heb je een houtkachel in huis, dan is dat kans groot dat deze de zomer niet heeft gebrand. En met de stijgende energieprijzen is het aannemelijk dat je hem vaker gaat gebruiken dan ooit tevoren. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het raadzaam de schoonsteen te (laten) vegen zodat hij weer helemaal schoon is. Hiermee verklein je het risico op schoorsteenbrand.

Laat de herfst maar komen!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.