Bezichtiging gepland? Vergeet deze vragen niet te stellen!

Heb je (eindelijk!) de woning van jouw dromen gevonden en er binnenkort een bezichtiging gepland? Zo’n bezichtiging kan best overweldigend zijn. Stel de juiste vragen zodat je niet alleen gecharmeerd raakt van die prachtige glas-in-lood raampjes, maar ook op de hoogte bent van bijvoorbeeld de bouwkundige staat en de reden van verkoop. Met deze vragen kom je goed beslagen ten ijs. 

Met beide benen op de grond
Het koopproces kan sneller verlopen dat je denkt. Een goede voorbereiding is dus essentieel wanneer je op huizenjacht gaat. Maak een afspraak met een financieel adviseur om in kaart te brengen welk budget je tot je beschikking hebt. En zorg dat je goed beslagen ten ijs komt tijdens een bezichtiging zodat je met beide benen op de grond de juiste keuzes kan maken.

Waarom wordt de woning verkocht?
De reden waarom een woning te koop staat kan voor jou als potentiële koper van groot belang zijn. Willen de eigenaren bijvoorbeeld groter wonen door aanstaande gezinsuitbreiding dan kan het zijn dat een aanvaardingsdatum in de nabije toekomst belangrijk voor hen is. Maar ook onenigheid met de buren of te veel onderhoud aan de woning kan een reden van vertrek zijn.

Wie worden mijn buren?
Wanneer je een woning betrekt, krijg je de buren er gratis bij. Vraag de makelaar dus naar informatie over de overige bewoners uit de straat en met name over de naaste buren. Hoe zijn de gezinssamenstellingen, hoe wordt er met elkaar omgegaan? Wanneer de toekomstige buurjongen een fanatieke drummer is, dan ben je hier ongetwijfeld het liefst zo snel mogelijk van op de hoogte. Ben je op zoek naar een appartement, dan is het belangrijk om te weten of er een actieve Vereniging van Eigenaren is.

Gebreken?
Verkopers en makelaars hebben een informatieplicht, maar als koper heb je ook een onderzoeksplicht. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van de bouwkundige staat van de woning. Kijk tijdens de bezichtiging goed of je bijvoorbeeld vochtplekken of scheuren tegenkomt en vraag de makelaar naar de oorzaak hiervan. Zeker wanneer je een oudere woning koopt is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen. Bij het plaatsen van een bod zou je dit ook als ontbindende voorwaarde kunnen opnemen.

Hoe duurzaam is de woning?
Naast de maandelijkse hypotheeklasten is het ook belangrijk om vooraf een inschatting te kunnen maken van de kosten die je straks kwijt bent aan gas en elektra. Vraag dus altijd naar het energielabel van de woning. Een duurzame woning laat niet alleen een kleinere ecologische footprint na, maar zorgt ook voor lage(re) maandlasten.

Wat blijft achter?
Wordt er niets afgesproken, dan wordt een woning in principe kaal opgeleverd. Het kan zijn dat een koper roerende zaken (denk aan gordijnen, verlichting of vloeren) wil achterlaten in de woning. Vraag de makelaar daarom naar de lijst met roerende zaken en maak duidelijke afspraken over wat je wel of juist niet wil overnemen van de verkoper.

Objectieve blik
Zonder emotie, met een objectieve blik kijken naar misschien wel jouw toekomstige woning, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het heel belangrijk om kritisch te kijken zodat je alle plus- én minpunten van de woning goed in kaart kan brengen. Onze tip; neem een aankoopmakelaar in de arm. Een aankoopmakelaar weet precies waar je op moet letten tijdens een bezichtiging én is de aangewezen persoon als het op onderhandelen aankomt. Informeer gerust eens – geheel vrijblijvend natuurlijk – naar onze mogelijkheden. Wij zijn je graag van dienst!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.