Advertentieplicht energielabel per 1 januari 2022.

Sinds januari 2021 is het al verplicht om tijdens de overdracht van de woning een definitief energielabel te hebben. Vanaf 1 januari 2022 zal deze maatregel worden verscherpt. Er zal nu ook een geldig energielabel beschikbaar moeten zijn voordat de woning in verkoop komt te staan. Een goed aandachtspunt waar tijdig naar gekeken dient te worden!

Wat is een energielabel?
Een energielabel laat kort gezegd in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. Zeker in deze tijden is dat voor kopers een belangrijk punt om te weten, hoe zuiniger de woning is, hoe minder kosten er namelijk bij komen kijken.

Met het energielabel wil de overheid er voor zorgen dat er meer energiezuinige maatregelen worden genomen zoals het plaatsen van zonnepanelen of HR-glas. In onze aparte blog lees je meer over duurzaam verbouwen en je woning zo energiezuinig mogelijk maken.

 

Waar is het energielabel voor nodig?
Naast dat het energielabel nodig is bij de overdracht van een woning, is het sinds 1 januari 2022 ook verplicht wanneer de woning in verkoop komt te staan. Wanneer er geen definitief energielabel beschikbaar is, zal dit een forse boete tot gevolg hebben.

 

Hoe kom ik aan een energielabel?
Een energielabel kan eenvoudig worden aangevraagd. Er zal een afspraak gemaakt worden met een energieadviseur welke bij de woning langs zal komen en alle kenmerken van de woning zal vaststellen. Hieruit volgt een definitief energielabel, welke u zult ontvangen en digitaal kunt terugvinden. Het label is vervolgens 10 jaar geldig.

Omdat het momenteel erg druk is bij energieadviseurs, kunnen er lange wachttijden zijn. Plan dus op tijd een afspraak in!

Hulp nodig bij het aanvragen van een energielabel? Wij helpen je graag verder!

Op de hoogte blijven?

Deel je mailadres met ons en ontvang relevant woonnieuws van M2 Makelaars.