M2 Makelaars

Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

5 tips voor je gaat bezichtigen

5 tips voor je gaat bezichtigen

5 tips voor je een woning gaat bezichtigen

Je hebt besloten een woning te willen kopen. Spannend! En een goed besluit, want zeker op de langere termijn blijkt een koophuis altijd een goede investering te zijn. Nu kan het zoeken en huizen kijken gaan beginnen! En daarom is het verstandig, voor je een woning gaat bekijken, even een aantal dingen voor te bereiden. Daarom onze 5 tips ter voorbereiding op de bezichtiging.

Tip 1: Hypotheekadvies

Het klinkt als een open deur, maar nog al te vaak maken wij het mee dat mensen een huis bekijken zonder te weten welke maandlast bij hen past. Als ze vervolgens een goed hypotheekadvies van bijvoorbeeld M2 Hypotheken hebben gehad blijkt soms dat de woning helemaal niet haalbaar is of dat ze ook in een hogere prijsklasse kunnen kijken waar de woningen meer bij hun wensen passen. Zorg dus dat je goed weet wat je kunt – en belangrijker nog – wilt betalen.

Tip 2: Alle informatie doornemen

Ook deze tip lijkt op het eerste oog voor de hand te liggen. Toch komen we regelmatig mensen tegen die een woning bekijken en dan pas tot de conclusie komen dat er maar twee slaapkamers zijn, wat niet zo goed bij hun samengestelde gezin past…
Afgezien van de ‘normale’ informatie zoals de presentatietekst zijn er vaak ook plattegronden te vinden. Minder vaak, maar toch regelmatig is ook een 3D tour te bekijken of zelfs een video over de woning. Bekijk het allemaal goed, zodat je ook weet waar je op moet letten tijdens de bezichtiging. Zeker in de huidige markt krijg je soms maar weinig tijd om de woning te bekijken, dus zorg ervoor dat je goed weet welke details je zeker wilt zien! Pro-tip: vraag bij de makelaar ook de ‘lijst van zaken’ en ‘vragenlijst’ vooraf op. Dan ken je écht alle details voor je gaat kijken. Geen idee wat deze twee zijn? Lees dan de bonus tip hier onder!

Tip 3: Reageer snel

Om een woning te kunnen bezichtigen, moet je natuurlijk eerst een afspraak maken. Bij sommige makelaars worden tegenwoordig nog maar 5 of 10 klanten ingepland. De rest komt dan op een wachtlijst. Dus zorg dat je direct reageert zodra je de woning ziet die je aanspraakt. Wil je het allersnelste zijn? Schakel dan een aankoopmakelaar in. Via het zoeksysteem van een NVM aankoopmakelaar heb je altijd als eerste het aanbod.

Tip 4: Neem een rolmaat mee

Iets wat heel vaak vergeten wordt: een simpele rolmaat. Soms heeft de makelaar er eentje bij zich die je kunt lenen, maar wees verstandig en neem er zelf eentje mee. Hoewel vaak plattegronden van de woning te vinden zijn, zijn deze doorgaans niet zeer gespecificeerd en ontbreken maten soms.

Tip 5: Loop eerst eens langs het huis

De buurt is misschien wel het allerbelangrijkste bij koop van een woning. We zeggen niet voor niets gekscherend: “Er zijn maar drie belangrijke factoren bij aan- of verkoop van een woning en dat is locatie, locatie en locatie.” Loop, rij of fiets dus eerst eens langs de woning en kijk of je hier zou willen wonen. Hoe ziet het huis van de buren er uit? Is de straat schoon? Is er veel geluid? En spreek bijvoorbeeld eens iemand aan die in de straat woont en vraag hoe het die persoon bevalt. Dan krijg je meestal een onafhankelijk en objectief oordeel over de locatie van de woning

Bonustip: Neem een aankoopmakelaar mee!

De bonustip is natuurlijk de belangrijkste tip. En uiteraard is het een beetje dat “Wij van WC eend, WC eend aanraden”. Voor de wat jongere lezers, we hebben het hier over deze reclame.
Maar: het is wel echt de beste tip. Als ik zelf een auto ga kopen, dan neem ik iemand mee of ik laat hem ergens anders even keuren. Aan de ene kant omdat ik totaal geen verstand heb van auto’s en aan de andere kant omdat ik alleen maar kijk naar die mooie velgen, dat kekke interieur en wat ruikt die auto lekker!! Dus ik vergeet onder de motorkap te kijken en als ik daar wel zou kijken, weet ik ook niet waar ik naar moet kijken.

Zo werkt het natuurlijk ook bij het kopen van een huis. Dat doe je maar een paar keer in je leven en je hebt er hoogstwaarschijnlijk totaal geen kaas van gegeten. En toch denk je dat je het allemaal wel even zelf kunt regelen. Of met de goedbedoelde hulp van een kennis of familielid die zelf ook al jaren een koophuis heeft… Alsof dat je tot expert maakt.

Denk eens na over het inschakelen van een aankoopmakelaar. Dat kost geen geld, dat levert geld op. En de aankoopmakelaar heeft nog veel meer tips dan deze vijf. Een eerste gesprek met de makelaar is altijd kosteloos en vrijblijvend en kan op kantoor, thuis of op afstand via Teams of Zoom. Meer informatie hierover kun je ook op deze pagina lezen.

Dit blog is geschreven door Marco van der Knaap, NVM makelaar/taxateur bij M2 Makelaars.

Gerelateerde berichten

#Gezocht! Riante tuin voor Tim

M2 Makelaars is voor een klant op zoek naar een leuk huis op een riant perceel van minimaal 500m2....

Lees verder

Verscherpte corona maatregelen en de gevolgen voor de makelaardij

De makelaardij en de corona maatregelen Deze week zijn de maatregelen m.b.t. het terugdringen van...

Lees verder

Krappe woningmarkt? Zo kom je toch aan je droomhuis!

Krappe woningmarkt? Zo kom je toch aan je droomhuis! De krapte in de woningmarkt blijft nog wel...

Lees verder